Lunni Kemijärvellä

kirjoittaja | 10.3.2020

Runsaat lumisateet viime perjantaita vasten yöllä, Kemijärven Raajärvellä lumiauraa ajanut Ari Ruopsa ja tiellä kyhjöttänyt nuori lunni – siinä ainekset yhteen tämän vuoden järisyttävimpään lintuhavaintoon!

Huomaavainen lumiauran kuljettaja pysäytti autonsa ja siirsi pienen merilintuesteen penkan päälle, mistä sen jonkin ajan kuluttua huomasi Heikki Silvola. Hän yritti ottaa linnun kiinni, mutta epäonnistui. Asia kiinnosti Silvolaa niin paljon, että hän palasi paikalle ja onnistui saamaan tavin kokoisen ruokkilinnun näppeihinsä.

Hiihtolomalta Etelä-Suomesta palaava, tunnettu kemijärveläinen lintumies Pirkka Aalto sai lunnin mukaansa Arto Juujärven välityksellä matkansa varrelta. Lintuharvinaisuus on piristynyt Aallon hoivissa tarjotun kalaruoan myötä ja päätynee rengastettuna johonkin sopivaksi katsottuun sulaan.

Koskaan ennen ei lunni ole päässyt Lapin lintutieteellisen yhdistyksen kevätmuuttolistalle!

Harmaalokkimuutto käynnistyi jo 22.2., kun Tornion Kuusiluodonselällä nähtiin 27 yksilöä, mikä selvästi ylitti koko talven Meri-Lapissa viipyneiden lokkien määrän. Samana päivänä Keminmaan Isohaaran sulan vaiheilla oli vanha, mustaselkäinen merilokki.

Laulujoutsenen ihan oikea kevätmuutto pääsi vauhtiin 28.2., jolloin Kemin Kuivanuoroon oli saapunut todennäköisesti lähistöllä talvensa viettänyt nelilapsinen perhe. 4.3. Kemissä yhytettiin viiden yksilön muuttoparvi, ja kaksi päivää myöhemmin Ylitorniolla muutti kaksi kansallislintua koilliseen.

Isokoskelon ensimmäiset tulijat ovat tavallisesti pariskuntia tai koiraita, mutta 2.3. Ylitornion Vuennonkoskella tavattiin kaksi naarasta.

Urpiaisen muutto on ollut runsasta ja vilkasta. Helmikuun puolivälin jälkeen on satapäisiä parvia nähty eri puolilla Lappia.

Viikon lintu

Lunni

kirjoittaja | 10.3.2020

Esiintyy Atlantin ja Jäämeren rannikoilla Pohjois-Euroopassa, Grönlannissa ja Pohjois-Amerikan koillisosassa. Eteläisimmät pesimäseudut ovat Ranskan Bretagnessa ja Yhdysvaltain Mainessa. Meillä nykyään satunnaisharhailija (pesii Suomelle kuuluneessa Petsamossa).

Lunnit pesivät suurissa yhdyskunnissa ruohikkoisilla rannikkojyrkänteillä.

Pesä on maaonkalossa, munia yksi.

Syö pääasiassa kaloja, jotka se pyydystää avomereltä. Poikaselle ruokaa vievän emon värikkäässä nokassa voi olla yhdellä kertaa jopa 60 kalaa siististi poikittain.

Ääni röhkivä.

Muuttolintu, joka talvehtii avomerellä Välimerellä asti.

Ruokkilintuihin kuuluvan lunnin ennen runsas kanta on vaarantunut.

Meri-Lapista on tiedossa kaksi ja muualta Lapista yhdeksän rariteettikomitean hyväksymää lunnihavaintoa (1980-2005). Yksi havainto on joulukuun lopusta, yksi helmikuulta ja loput tammikuulta.