Aves Lapponia -ralli

 

Aves Lapponia -pinnaralli järjestetään vuosittain LLY-alueella kesäkuun alussa. Alun perin ralliajatus lähti Sodankylästä, jossa rallattiin muutamana vuonna pelkästään sodankyläläisten kesken ennen kuin Aves Lapponia -ralli sai alkunsa koko LLY:n alueella vuonna 1997.

Ralliin voi osallistua kuka tahansa omalla joukkueella, jossa on vähintään kaksi henkilöä. Ralliaika on 24 tuntia, jonka aikana on tarkoitus havaita mahdollisimman monta lajia LLY:n alueen rajojen sisäpuolella. Havainto hyväksytään LLY:n alueella tehdyksi, jos havainnoitsijat ovat LLY:n alueella, havaittu lintu voi olla alueen ulkopuolellakin (tällaisia tapauksia voi sattua alueen rajojen välittömässä läheisyydessä). Jokainen joukkue saa itse määritellä alueensa sallitun kilpailualueen sisällä, koska koko LLY:n alue on niin laaja, ettei joka paikkaan voi ehtiä. Yleensä joukkueet rallaavatkin kotiseudullaan ja lähialueilla.

Rallin voittajajoukkue saa vuodeksi haltuunsa kiertopalkinnon – pokaalin, jonka jalustaan voi kaiverruttaa nimensä ja lajimääränsä. Kisan ennätystulos, 130 lajia, on vuodelta 2023.

Viime vuosina on järjestetty myös kevyempi ralliversio Aves Lapponia Levis eli ”Alli”. Säännöt eroavat sikäli Aves Lapponiasta, että kisaan voi osallistua myös yksin ja aloitushetkestä ralli jatkuu korkeintaan 12 tuntia eteenpäin.

Ralleissa saa käyttää mitä tahansa kulkuneuvoa. Sekä täysrallista että kevytrallista on myös ekokisaversiot, joissa moottoriajoneuvojen käyttö ei ole sallittua.

Vähintään 2/3:n joukkueen jäsenistä on havaittava laji, jotta sen voi laskea, ja laji on tunnistettava varmasti. Poikkeuksena poissulkevat lajiryhmät, esim. käpylintu ja tikka (rummutus),  jos ei tunnista lintua lajilleen. Atrapit on kielletty.

 


 

Aves Lapponia 2023 tulokset

 


 

Aves Lapponia 2024

Vuoden 2024 Aves Lapponia järjestetään kesäkuun toisen viikonlopun ympärillä. Kisan saa aloittaa välillä perjantai 7.6. klo 00:00 – maanantai 10.6. klo 23:59, ja aloitushetkestä ralli jatkuu 24 tuntia eteenpäin.

Rallista järjestetään myös kevyempi versio Aves Lapponia Levis eli ”Alli”. Säännöt eroavat sikäli Aves Lapponiasta, että kisaan voi osallistua myös yksin ja aloitushetkestä ralli jatkuu korkeintaan 12 tuntia eteenpäin.

Mikäli osallistut ralliin ”ekona” eli ekopinnakisan sääntöjen mukaisesti ilman moottoriajoneuvoa, merkitse pinnakisapalvelun sijaintikenttään haluamasi paikkamerkinnän lisäksi teksti ”Ekokisa” tai kerro sähköposti-ilmoituksessa, että kyseessä on ekokisa.

Sama henkilö voi osallistua kisaan kahdella tai useammalla tuloksella. Osallistumismahdollisuudet ovat: Aves Lapponia, Aves Lapponia Ekokisa, Aves Lapponia Levis ja Aves Lapponia Levis Ekokisa. Jos siis osallistut jossakin joukkueessa 24 tunnin ralliin, voit osallistua yksin tai toisessa joukkueessa vaikkapa Aves Lapponia Levis Ekokisaan. Saman tyypin kisaan voi osallistua kuitenkin vain kerran, vaikkapa Levis Ekokisaan voit ilmoittaa vain yhdet tulokset. Useampia tuloksia ei voi ilmoittaa samanaikaisesta rallaamisesta, esimerkiksi 24 tunnin rallin sisällä ei voi olla 12 tunnin rallia, vaan se on suoritettava erikseen.

Kisaan ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon, vaan ilmoittautuminen tapahtuu joko kirjaamalla tulokset >>pinnakisasovelluksella (HUOM! kaksi eri listaa: Aves Lapponia ja Aves Lapponia Levis) tai lähettämällä tulokset sähköpostilla osoitteeseen eskonevala58 (at) gmail.com. Mikäli haluat ilmoittaa tulokset jollain muulla tavalla, esimerkiksi paperilistauksena, ota yhteys Eskoon puh. 040 5432 045. Tulosten ilmoitusaika päättyy 17.6.2024.

Aves Lapponia -tuloksia