Aves Lapponia -ralli

Aves Lapponia -pinnaralli järjestetään vuosittain LLY-alueella kesäkuun alussa. Alun perin ralliajatus lähti Sodankylästä, jossa rallattiin muutamana vuonna pelkästään sodankyläläisten kesken ennen kuin Aves Lapponia -ralli sai alkunsa koko LLY:n alueella vuonna 1997.

Ralliin voi osallistua kuka tahansa omalla joukkueella, jossa on vähintään kaksi henkilöä. Ralliaika on 24 tuntia, jonka aikana on tarkoitus havaita mahdollisimman monta lajia LLY:n alueen rajojen sisäpuolella. Havainto hyväksytään LLY:n alueella tehdyksi, jos havainnoitsijat ovat LLY:n alueella, havaittu lintu voi olla alueen ulkopuolellakin (tällaisia tapauksia voi sattua alueen rajojen välittömässä läheisyydessä). Jokainen joukkue saa itse määritellä alueensa, koska alue on niin laaja, ettei joka paikkaan voi ehtiä. Yleensä joukkueet rallaavatkin kotiseudullaan ja lähialueilla.

Rallin voittajajoukkue saa vuodeksi haltuunsa kiertopalkinnon – pokaalin, jonka jalustaan voi kaiverruttaa nimensä ja lajimääränsä. Voittajajoukkueen lajimäärä on vuosi vuodelta noussut; paras tulos on 122 lajia vuodelta 2014.

Rallissa saa käyttää mitä tahansa kulkuneuvoa. Vähintään 2/3:n joukkueen jäsenistä on havaittava laji, jotta sen voi laskea, ja laji on tunnistettava varmasti. Poikkeuksena poissulkevat lajiryhmät, esim. käpylintu ja tikka (rummutus),  jos ei tunnista lintua lajilleen. Atrapit on kielletty.

Vuoden 2019 Aves Lapponia järjestetään kesäkuun toisena viikonloppuna ja sitä seuraavina päivinä. Kisan saa aloittaa välillä perjantai 7.6. klo 00:00 – maanantai 10.6. klo 23:59, ja aloitushetkestä ralli jatkuu 24 tuntia eteenpäin.

Vuonna 2019 järjestetään myös kevyempi ralliversio Aves Lapponia Levis eli ”Alli”. Säännöt eroavat sikäli Aves Lapponiasta, että kisaan voi osallistua myös yksin ja aloitushetkestä ralli jatkuu korkeintaan 12 tuntia eteenpäin.

Kisaan ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon, vaan ilmoittautuminen tapahtuu joko kirjaamalla tulokset tälle verkkosivulle avattavaan pinnakisaan tai lähettämällä tulokset sähköpostilla tai postitse. Ilmoita tulokset sähköpostilla osoitteeseen sihteeri@lly.fi tai postitse osoitteeseen LLY, Kihlakangas 15, 96800 Rovaniemi. Tulosten ilmoitusaika päättyy 15.6.2019.

Aves Lapponia -tuloksia