Aves Lapponia -ralli

 


Aves Lapponia 2019

Aves Lapponia kisailtiin 7.-11.6.2019. Perinteisen 24 tunnin rallin parhaan tuloksen kokosi jälleen Simojärven Kiertäjät, 125 lajia. 2010-luvulla Simojärven Kiertäjät on hallinnut Aves Lapponiaa suvereenisti, vain 2016 voitto on mennyt muualle, kun joukkue ei osallistunut kisaan.

Simojärven Kiertäjien tulos on kaikkien aikojen paras Aves Lapponiassa kasattu tulos. Yhteensä kisassa havaittiin 147 lajia, joka jäi vain yhden lajin jälkeen vuoden 2017 ennätystuloksesta.

Tänä vuonna kisassa oli myös kevyempi versio, Aves Lapponia Levis (”Alli”). Korkeintaan 12 tunnin rallin parhaan tuloksen saavuttivat Jouni Aikio ja Vesa Juntunen.

Allissa havaittiin kaikkiaan 120 lajia.

Aves Lapponia tulokset 2019

Sijoitus Joukkue tai sijainti Jäsenet Tulos
1. Simojärven Kiertäjät Pirkka Aalto, Allan Hamari, Jouko Kärkkäinen 125
2. Kivilompolot Paula Kivilompolo, Jukka Kivilompolo, Jarmo Kivilompolo 106
3. Väylänvarren varekset Markku Sirkka, Tomi Rautio, Jarmo Saarela 95
4. Ääniharavat Kari Varpenius, Juhani Suni, Martti Muikkula, Jaakko Koistinen 90
5. Savukoski Anna-Liisa Kelloniemi, Eila Ylilokka, Roni Saari (viimeiset 2 tuntia) 61

Aves Lapponia Levis tulokset 2019

Sijoitus Joukkue tai sijainti Jäsenet Tulos
1. Inarin Lappi Jouni Aikio, Vesa Juntunen 83
2. Rovaniemi Anssi Mäkinen 80
3. Rovaniemi Antti Ruonakoski, Anette Simola 58
4. Enontekiö Timo J. Leppänen 55
5. Inari ja Utsjoki Anja Vest 50
6. Ylitornion Kuivakangas Jouni Parviainen 25

 


Aves Lapponia -pinnaralli järjestetään vuosittain LLY-alueella kesäkuun alussa. Alun perin ralliajatus lähti Sodankylästä, jossa rallattiin muutamana vuonna pelkästään sodankyläläisten kesken ennen kuin Aves Lapponia -ralli sai alkunsa koko LLY:n alueella vuonna 1997.

Ralliin voi osallistua kuka tahansa omalla joukkueella, jossa on vähintään kaksi henkilöä. Ralliaika on 24 tuntia, jonka aikana on tarkoitus havaita mahdollisimman monta lajia LLY:n alueen rajojen sisäpuolella. Havainto hyväksytään LLY:n alueella tehdyksi, jos havainnoitsijat ovat LLY:n alueella, havaittu lintu voi olla alueen ulkopuolellakin (tällaisia tapauksia voi sattua alueen rajojen välittömässä läheisyydessä). Jokainen joukkue saa itse määritellä alueensa, koska alue on niin laaja, ettei joka paikkaan voi ehtiä. Yleensä joukkueet rallaavatkin kotiseudullaan ja lähialueilla.

Rallin voittajajoukkue saa vuodeksi haltuunsa kiertopalkinnon – pokaalin, jonka jalustaan voi kaiverruttaa nimensä ja lajimääränsä. Kisan ennätystulos, 125 lajia, on vuodelta 2019.

Rallissa saa käyttää mitä tahansa kulkuneuvoa. Vähintään 2/3:n joukkueen jäsenistä on havaittava laji, jotta sen voi laskea, ja laji on tunnistettava varmasti. Poikkeuksena poissulkevat lajiryhmät, esim. käpylintu ja tikka (rummutus),  jos ei tunnista lintua lajilleen. Atrapit on kielletty.

Vuoden 2019 Aves Lapponia järjestetään kesäkuun toisena viikonloppuna ja sitä seuraavina päivinä. Kisan saa aloittaa välillä perjantai 7.6. klo 00:00 – maanantai 10.6. klo 23:59, ja aloitushetkestä ralli jatkuu 24 tuntia eteenpäin.

Vuonna 2019 järjestetään myös kevyempi ralliversio Aves Lapponia Levis eli ”Alli”. Säännöt eroavat sikäli Aves Lapponiasta, että kisaan voi osallistua myös yksin ja aloitushetkestä ralli jatkuu korkeintaan 12 tuntia eteenpäin.

Kisaan ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon, vaan ilmoittautuminen tapahtuu joko kirjaamalla tulokset >>pinnakisasovelluksella tai lähettämällä tulokset sähköpostilla tai postitse. Ilmoita tulokset sähköpostilla osoitteeseen sihteeri@lly.fi tai postitse osoitteeseen LLY, Kihlakangas 15, 96800 Rovaniemi. Tulosten ilmoitusaika päättyy 15.6.2019.

Aves Lapponia -tuloksia