Lintuharrastuskurssi 2022

 

Keväällä 2018 ensimmäisen kerran toteutettu ja keväällä 2020 uusittu, mutta koronapandemian takia keskeytynyt lintuharrastuksen peruskurssi sai jatkoa keväällä 2022. Kurssin aikana järjestettiin 10 luentomuotoista tapahtumaa ja useita retkiä Rovaniemen lintupaikoille. Kurssin vetäjinä toimivat Ismo Kreivi ja Esko Nevala.

Toteutus noudatteli osin sisällöltään aikaisempia kursseja, osin oli uuttakin mukana. Ennenkaikkea kurssi oli nyt laajemmin tavoitettavissa striimauksen ansiosta. Jokainen luentojakso striimattiin reaaliaikaisesti ja lisäksi tallenteet olivat jälkeenpäin nähtävissä. Näin kurssin seuraaminen ei ollut sidoksissa aikaan eikä paikkaan.

Kurssilla käytiin läpi noin 100 lappilaista lintulajia kuvin ja sanoin. Lajikuvausten lisäksi käytiin läpi lintujen tilannetta Lapin näkökulmasta (mihin suuntaan kanta kehittyy) sekä lintujen ympäristöön liittyviä asioita (ruokinta, pöntötys, missä oleskelevat ja milloin ovat ilonamme).

 




KURSSIN YLEISTIETOA

Luentopäivät

Kaikki luennot järjestettiin Lapin Ammattikorkeakoulun Borealis-salissa alkaen klo 17.30, osoite Jokiväylä 11. Striimit toteutti Roifoto ja ne olivat nähtävissä Facebookissa ja Vimeossa.

Luentopäivät ja aiheet: 11.1. (petoja ja pöllöjä), 26.1. (talvehtivia pikkulintuja), 10.2. (metsäkanoja, kyyhkyjä ja tikkoja), 22.2. (varislintuja ja ensimmäisiä muuttajia), 16.3. (ensimmäiset sorsalinnut, hanhet ja kurjet), 24.3. (petoja ja pikkulintuja), 5.4. (pääskyjä, rastaita ja muita pikkulintuja), 20.4. (lokkeja, tiiroja ja vesilintuja), 5.5. (pikkulintuja ja kahlaajia 1), 17.5. (pikkulintuja ja kahlaajia 2)

 

Retket

Niskanperä 26.5.

Kurssin viimeisen retken puitteissa vietettiin helatorstain aamupäivä Rovaniemen Niskanperän lintutornilla ja lähialueiden peltoaukioita kierrellen. Kahlaajalietteet olivat peittyneet veden alle, joten ihan parhainta lajimenestystä ei saatu. Näitä lajeja ainakin löytyi: peippo, pajulintu, rantasipi, telkkä, haapana, naurulokki, tukkakoskelo, sinisorsa, liro, sääksi, tukkasotka, kirjosieppo, räkättirastas, laulurastas, mustarastas, laulujoutsen, valkoviklo ja suopöllö.

 

Harjulampi 19.5.

Upeassa kevätillassa seurattiin Rovaniemen Harjulammen linnustoa lintutornilta ja käytiin myös pieni kävelylenkki yliopiston ja Harjulammen välisellä metsäkaistaleella.

Havaitut lajit: lapintiira, naurulokki, pikkulokki, kalalokki, harmaalokki, tukkasotka, telkkä, haapana, silkkiuikku, tavi, sinisorsa, liro, suokukko, rantasipi, kuovi, västäräkki, keltavästäräkki, pajusirkku, leppälintu, sinirinta, käpytikka, peippo, talitiainen, punakylkirastas.

 

Lintukurssin vappumarssi 1.5.

Lintukurssin vappumarssilla seurattiin muuton tilannetta Rovaniemen Kuolajokisuussa. Reilu parinkymmenen hengen porukka havaitsi, että muutto on hidasta tänä keväänä, ja niin laji- kuin yksilömääräkin jäivät pieneksi. Eniten oli naurulokkeja, muutaman kymmenen linnun kolonia ehkä tulevalla pesintäsaarella. Lokeista myös muutama kalalokki vilahti paikalla.

Sinisorsia ja telkkiä oli sulapaikassa useampia pareja kumpiakin. Kohta ryhmän päästyä paikalle sulaan laskeutui myös kolme laulujoutsenta. Sulapaikkojen reunoilla patsasteli ja vähän lentelikin muutama kuovi. Ylilentoja suorittivat muuttavat rastaat, muutaman kymmenen linnun tilhiparvi ja kolme koilliseen matkannutta metsähanhea. Variksi ja peippoja havaittiin ympäristössä, ja punakylkirastaskin viritteli lauluääntä.

 

Muuton seurantaa Alakorkalossa 24.4.

Kevään tilannetta seurattiin hyötyjäteasemalla Rovaniemen Alakorkalossa 24.4. klo 10-12. Aamupäivän jaksoon sattui miltei petolinturuuhka, kun useampia petolintulajeja havaittiin lähes yhtäaikaa tai pienin väliajoin. Paikallisena oli heti aamusta ampuhaukka, ja kohta kun se oli määritetty, alettiin seuraamaan pohjoiseen matkaavaa piekanaa. Sen vielä ollessa näkyvillä metsänrajassa pyörähti varpus/kanahaukka, joka oli hieman turhan kaukana lajilleen määritettäväksi. Kohta risuauman takaa lensi falco-tyyppinen haukka, jota arveltiin nuolihaukaksi, mutta ei lyöty lukkoon määritystä, koska nähtiin vain poistuva lintu takaapäin. Petosuman kruunasi kolme hitaasti ja rauhallisesti koilliseen päin kaarrellutta merikotkaa, joita saatiin seurata kaukoputkillakin pitkä tovi.

Päivän muut lajit olivat töyhtöhyyppä, räkättirastas, punakylkirastas, vihervarpunen, laulujoutsen, rautiainen, urpiainen, pajusirkku, västäräkki, varis, harakka,  korppi ja kiuru sekä liki lopetukseksi viisi koilliseen matkannutta metsähanhea. Hieno aamupäivä Alakorkalossa!

Kuva: Pekka Suunta

 

Kuva: Sanna Sotaniemi

 

Muuton seurantaa Lainaanrannassa 23.4.

”Jätkänkynttilän sulan” reunalla Rovaniemen Lainaanrannassa seurattiin lintutilannetta 23.4. klo 16-18.

Muuttolinnuista havaittiin naurulokki (aluksi n. 230 yksilöä, määrä lisääntyi pikkuhiljaa ja oli lopussa n. 300 yksilöä), telkkä (5 pariskuntaa), sinisorsa (3 pariskuntaa), kalalokki (7 yksilöä) ja harmaalokki (3 yksilöä). Muuttolintujen lisäksi paikallisina pesijöinä esittäytyi muutama kymmenen kesykyyhkyä.

Lokit seilaavat jäälautalla alas Kemijokea, kalalokki naurulokkien perämiehenä.

 

Pöllöretki 7.4.

Pöllöretki tehtiin 7.4. illalla Vaattunkikönkäälle, Rovaniemen pohjoispuolelle.

Kuunteluretkellä saatiin nauttia helmipöllön puputuksesta, hienosta illasta ja hyvästä seurasta. Kaikkiaan mukana oli 27 kurssilaista ja vetäjät.

Kuva Marjo Remes.

 

Kuva Tuomo Romakkaniemi.

 

Rengastustapahtuma 26.3.

Ismo Kreivi rengasti lintuja 26.3. klo 9-13 lintujen ruokinnalla Ounasvaaran Välirakan laavulla. Tapahtumassa Ismo kertoili rengastuksesta ja näytti käytännössä, miten rengastus tapahtuu. Ja pääsipä joku paikallaolija kokeilemaankin!

Rengastettua saatiin neljä lintua: Punatulkku (naaras), talitiainen (2 yksilöä) ja sinitiainen. Kuukkelista saatiin ns. kontrolli, eli se oli aikaisemmin rengastettu lintu, jonka renkaista otettiin koodit ylös ja Ismo lähettää ne rengastustoimistoon tarkastettavaksi (missä, milloin ja kenen toimesta lintu on rengastettu).

Rengastettavaksi ei saatu pyydystettyä kaikkia lähistöllä olleita lintuja, vaan verkot välttivät ainakin seuraavat havaitut lajit: pähkinähakki, närhi, käpytikka ja käpylinnut (lajilleen määritettiin pikkukäpylintu).

Tapahtumasta on nähtävissä minuutin mittainen video youtubessa.

 

Helmikuun lintukävelyt

26.2. klo 10 käveltiin Rovaniemen Pöykkölässä. Havaitut lajit:

Harakka 43
Viherpeippo 12
Sinitiainen 6
Talitiainen 11
Urpiainen 33
Närhi 1
Käpytikka 2
Punatulkku 1
Pikkuvarpunen 2
Varis 3
Fasaani 1
Varpunen 2
Orava 3

 

20.2. klo 10 alkaen juhlistettiin olympiamitaleita lintukävelyllä Rovaniemen Rantavitikalla. Retken havainnot:

Varis 10
Talitiainen 24
Tilhi 9
Harakka 10
Sinitiainen 4
Pikkuvarpunen 7
Viherpeippo 21
Kesykyyhky 4
Varpunen 7
Käpytikka 1
Punatulkku 4
Orava 2

Kuva Tuomo Romakkaniemi.

 

13.2. klo 10 alkaen käveltiin Rovaniemi keskustassa leppoisa 4 km lenkki lintuja havainnoiden. Kävelyn aikana kirjattiin tällaisia havaintoja:

Varis 10
Naakka 22
Kesykyyhky 74 (myös yksi paritteleva pari)
Harakka 4
Talitiainen 8
Sinitiainen 2
Viherpeippo 3
Punatulkku 3 (1k2n)
Varpunen 70
Orava 2

Kuvia lintukävelyltä (Tuomo Romakkaniemi)

 

Pihabongaus 29.-30.1.2022

Lintukurssilaiset Pihabongasivat Rovaniemellä lauantaina 29.1. Ounasvaaran ruokinnoilla ja sunnuntaina 30.1. Tavivaaran kappelilla klo 10-12.

Katso >>video ruokintapaikoista ja päivän havainnoista.

 


Pinnakisa

Kurssivuotena 2022 järjestettiin kurssin osallistujille pinnakisa, johon sai kirjata havaintonsa koko Suomen alueelta. Kisaan osallistuttiin LLY:n >>pinnakisapalvelun kautta.

 

Yhteistyössä

  BirdLife Suomi logo