LLY:n vuoden 2019 lintu Helmipöllö

LLYn hallitus on valinnut vuoden 2019 lintulajiksi helmipöllön.

Helmipöllö on Suomen runsaslukuisin pöllö, mutta kanta kuitenkin vaihtelee vuodesta toiseen myyrätilanteen mukaan. Lapissa pari viime vuotta ovat olleet pöllöjen osalta hiljaiseloa. Myyrät ovat olleet todella vähissä ja se on heijastanut myös koukkunokkien määriin. Nyt myyrien määrä on lähtenyt selvään nousuun ja pöllöjä on ruvennut näkymään ja varsinkin helmipöllöjä myös kuulumaan.

Helmipöllö on metsien asukki. Sitä tavataan Lapissa kaikkialla, paitsi tunturialueilla. Mieluisinta elinympäristöä sille ovat kosteat kuusikkokorvet. Se ei karsasta muunkaan sorttisia metsiä, kunhan ruokaa ja sopiva kolo pesimiseen löytyy. Kolopesijänä se käyttää hyväkseen  muun muassa palokärjen kovertamia koloja, mutta asettuu mieluusti pesimään myös sopivan kokoiseen pönttöön. Helmipöllö ei vierasta ihmistä ja voi asettua ihan pihapiiriinkin pesimään, jos sopiva pönttö sille löytyy. Eikä ihan tavatonta ole pesiminen piharakennuksen rakenteissakaan.

Helpoiten helmipöllö on havaittavissa pimeän laskeuduttua kuuluvasta soidinäänestä. ”Pu-pu-pu-pu” kaikuu tuolloin koiraan kuuluttaessa reviiriään ja houkutellessa naarasta valitsemalleen pesäpaikalle. Vanha koiras yrittää sinnitellä reviirillään läpi vuoden, naaraat sen sijaan vaeltavat ruokatilanteen mukaan. Ne asettuvat aloilleen sinne missä ruokaa on tarpeeksi pesinnän onnistumiseen.

Jokainen voi osallistua LLYn helmipöllöseurantaan ilmoittamalla kaikki havaintonsa Tiira-havaintopalveluun. Tarkoitus on selvittää kuinka paljon helmareita alueellamme on ja mitenkä määrä on jakaantunut yhdistyksen eri alueiden kesken. Lisäksi kiinnostaa erityisesti kuinka pitkä lajin soidinaika on eli kuinka pitkälle keväällä puputtavia koiraita kuullaan. Tietenkin kaikki pesintään viittaavat havainnot ovat tervetulleita. Seurannan vastuuhenkilönä toimii Ismo Kreivi.

Helmipöllöstä voi tehdä havaintoja ihan koti- tai mökkipihastakin, mutta havainnointia voi toki tehostaa tekemällä pöllönkuunteluretkiä. Retket kannattee suunnata sellaisille paikoille, missä liikenteen melu ei häiritse havainnointia. Jos liikutaan autolla, pysähdellään sopivilla paikoilla muutaman kilometrin välein kuulostelemaan huutelevia pöllöjä. Parasta aikaa tähän toimintaan on meidän alueellamme maaliskuun alusta huhtikuun alkuun. Liikkeelle kannattee lähteä pimeän laskeuduttua. Toki muutamat pöllölajit ovat mieluiten äänessä heti auringon laskeuduttua(mm varpuspöllö ja huuhkaja). Tämän takia voi pöllöretkelle suunnata jo hämärässä. LLY tulee tulevana keväänä järjestämään pöllöjen kuunteluretkiä ainakin Rovaniemellä.

Helmipöllöjen pesäpaikkapulaa voi helpottaa rakentamalla niille sopivia pönttöjä. Vesistöjen varsilla olevissa telkänpöntöissä pesii hyvinä myyrävuosina paljon helmareita. Tuota kokoluokkaa olevat pöntöt ovat ihan sopivia helmipöllönkin asunnoksi. Toki niille voi rakennella ihan omiakin kortteeripaikkoja. Tuolloin lentoaukoksi riittää  noin 80 mm. Pönttö kannattee rakentaa sisätiloiltaan tarpeeksi suureksi, jotta poikaset mahtuvat siellä isoinakin köllöttelemään. Tarkempia rakennusohjeita niin pöllöjen kun muidenkin lintujen pöntöille löytyy mm. osoitteesta https://www.birdlife.fi/lintuharrastus/linnunpontot/.

Unoha sieki muut yöjuoksut ja suuntaa pöllöretkelle!