Vesilintulaskenta

Vesilintulaskenta 2020

Jukka Simula 17.5.2020

Kevät etenee tänä vuonna kovasti kitkuttelemalla, mutta etenee kuitenkin. Vaikka järvien jäät ylimmässä Lapissa taitavat vielä olla traktorin kantavassa riitteessä, niin etelämpänä vesilintujen laskentakausi alkaa jo olla käsillä.

Monien vesilintujen kannat Suomessa ovat viime vuosikymmeninä olleet melkoisessa syöksykierteessä, mutta Lapin tilanteesta tiedetään valitettavan vähän. Niinpä olisikin tärkeää saada lisää laskentapisteitä Lappiin.

Vesilintulaskennat on käytännössä erittäin helppoja suorittaa ja onnistuvat mukavasti normaalin retkeilyn sivutuotteena. Yhden pisteen laskentaan menee aikaa 5-15 minuuttiin ja jo yhdenkin pisteen laskenta vuosittain tuottaa arvokasta tietoa. Alla olevasta linkistä löytyy kartta, johon on merkitty kaikki Lapissa vuosien mittaan lasketut pisteet. Toivottavaa olisi, että mahdollisimman moni nyt passiivisista laskentapisteistä saataisiin ”herätettyä henkiin”. Toki uusiakin pisteitä on mahdollista perustaa!

Havaintojen palauttaminen on myös nykyisin aiempaa helpompaa, koska tulokset voidaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa palauttaa sähköisesti Lajitietokeskuksen Laji.fi:n kautta.

Kovin kiire laskentojen aloittamisella ei vielä ole, mutta heti kun taviparvet hajoaa on aika aloittaa. Annan mielelläni neuvoja esimerkiksi laskentojen ajoitukseen yms. liittyvissä asioissa.

Jukka

Lisätietoja tarvittaessa: Jukka Simula, jukkat.simula@netti.fi

 

Tarkempia tietoja ja ohjeita:

>> http://www.luomus.fi/fi/vesilintulaskenta

 

Telkkäpari, naaras edessä, uros takana.

 


Hei!

Vesilintulaskentojen aika alkaa olla eteläisessä Suomessa käsillä. Karuilla vesillä ensimmäinen laskenta-ajankohta on varmaan jo nyt hyvä, mutta etelärannikon rehevillä kohteilla laskentaa suositellaan ensi viikonlopuksi. Varsinaisen laskennan tekeminen on helppoa! Laske kaikki vesilinnut parvittain eritellen. Kahden minuutin video-ohje löytyy tästä linkistä: https://www.youtube.com/watch?v=b0xaMQ4m2Kw

Suositellut laskenta-ajat ovat
Etelä- ja Lounais-Suomen rannikkoalue: 1. laskenta 20.–26.4. ja 2. laskenta 4.–10.5.
Etelä- ja Keski-Suomen sisämaa-alue: 1. laskenta 27.4.–3.5. ja 2. laskenta 11.–17.5.
Pohjois-Suomi: 1. laskenta 20.–29.5. ja 2. laskenta 5.–12.6.

Mikäli olet kiinnostunut perustamaan uuden vesilintulaskentapaikan tai elvyttämään vanhan kohteen ota yhteyttä linnustonseurantaan. Aktiiviset ja passiiviset kohteet löytyvät osoitteesta: https://rpubs.com/linnustonseuranta/VL-kartta2019_25032020

Uusi sähköinen vesilintulaskentojen järjestelmä on nyt käytössä Laji.fi:ssä ja tietojen ilmoittaminen sen kautta voi alkaa. Järjestelmässä ei pysty nyt heti alkuun lisäämään uusia laskentapaikkoja itse, vaan jos haluaa perustaa uusia kohteita tulee ottaa linnustonseurantaan yhteyttä. Vanhojen paikkojen havaintojen ilmoitus onnistuu suoraan kunhan on kirjautunut järjestelmään. Suosittelemme ohjeiden lukemista tarkemmin ennen lomakkeen täyttöä. Kuten aikaisempienkin järjestelmien kohdalla, otamme linnustonseurannassa mielellään vastaan palautetta ja koitamme kehittää järjestelmää niiden pohjalta.

Lisätietoja vesilintulaskennoista löytyy alla olevasta osoitteesta, jossa on myös kirje laskijoille sisältäen mm. ohjeet uuden järjestelmän käyttöön. https://www.luomus.fi/fi/vesilintulaskenta

Onnistuneita laskentoja!

Juha Honkala, Sari Holopainen ja Aleksi Lehikoinen
Luomus, linnustonseuranta@luomus.fi


PhD Aleksi Lehikoinen
Intendentti – Curator
Linnustonseuranta – Monitoring Team, The Helsinki Lab of Ornithology
Luonnontieteellinen keskusmuseo, LUOMUS – Finnish Museum of Natural History
PL 17 – P.O. Box 17
00014 Helsingin yliopisto – University of Helsinki
Finland
puh. – tel. +358-294128851
mobile phone +358-45-1375732