UHANALAISET KUNNITTAIN

Alueellisesti uhanalaiset linnut kunnittain

BirdLife Suomen Tiira-järjestelmässä (www.tiira.fi) voidaan tehdä erilaisia hakuja, joiden laajuus riippuu käyttöoikeuksista. Havaintoselaimen perushakuja on mahdollista tehdä jo rekisteröityneenä käyttäjänä. Silloin lintuharrastus on muuttunut niin aktiiviseksi, että harrastaja haluaa kirjata lintuhavaintojaan säännöllisesti, mutta ei vielä tunne tarvetta liittyä lintutieteellisen yhdistyksen jäseneksi. Jäsenenä käyttäjä saa laajemmat käyttöoikeudet kuin pelkästään rekisteröityneenä.

Perushakuja voidaan tehdä muun muassa kunnittain. Hakujen helpottamiseksi ja linnustonsuojelun edistämiseksi ohessa on kuntatasolle sovellettu luettelo alueellisesti uhanalaisista lintulajeista. Perusteena on käytetty BirdLife Suomen vuonna 2019 rajoitetusti päivittämää vuoden 2010 luetteloa >>Suomessa alueellisesti uhanalaiset lintulajit. Siinä ovat mukana ne lajit, jotka on valtakunnallisesti luokiteltu elinvoimaisiksi tai  silmällä pidettäviksi.

Valtakunnallisesta luokituksesta riippumatta BirdLifen luetteloissa ovat mukana kuitenkin myös ne lajit, jotka ovat joskus esiintyneet vakiintuneesti alueella, mutta ovat sieltä sittemmin hävinneet. Niistä viisi on mukana tässä tarkastelussa.

Lapin lintutieteellisen yhdistyksen kunnissa on kaikkiaan 48 eri lintulajia, jotka on luokiteltu joko alueelta hävinneiksi tai alueellisesti uhanalaisiksi. Niistä 30:tä eli yli 60 %:a voidaan tarkastella kuntapohjaisesti. Moni laji karsiutuu tästä tarkastelusta esimerkiksi siksi, että yksikään kunta ei satu kokonaisuudessaan Metsä-Lappiin, vaan niissä on mukana lisäksi aluetta Tunturi-Lapista tai Peräpohjolasta tahi jopa Koillismaalta (Sallassa).

Tunturi-Lappiin (4d) kuuluva kunta: Utsjoki. Kottarainen on hävinnyt, uhanalaisia ovat metso, sinipyrstö, tiltaltti, pohjansirkku.

Tunturi-Lappiin (4d) ulottuvat Metsä-Lapin (4c) kunnat: Enontekiö, Inari. Yhteisiä hävinneitä lajeja ei ole, uhanalaisia ovat sinipyrstö, tiltaltti, pohjansirkku.

Metsä-Lappiin (4c) ulottuvat Perä-Pohjolan (4b) kunnat: Kittilä, Muonio, Savukoski, Sodankylä. Yhteisiä hävinneitä lajeja ei ole, uhanalaisia ovat töyhtöhyyppä, viirupöllö, sarvipöllö, sinipyrstö, kivitasku, tiltaltti, kottarainen, pohjansirkku.

Metsä-Lappiin (4c) ja Koillismaalle (4a) ulottuva Perä-Pohjolan (4b) kunta: Salla. Yhteisiä hävinneitä lajeja ei ole, uhanalaisia ovat töyhtöhyyppä, sarvipöllö, kivitasku, tiltaltti, kottarainen.

Perä-Pohjolaan (4b) kuuluvat kunnat: Kemijärvi, Kolari, Pelkosenniemi. Punakuiri on hävinnyt, uhanalaisia ovat kiiruna, silkkiuikku, härkälintu, ruisrääkkä, pikkutylli, tylli, töyhtöhyyppä, viirupöllö, sarvipöllö, sinirinta, sinipyrstö, kivitasku, idänuunilintu, tiltaltti, pikkusieppo, kottarainen, lapinsirkku.

Koillismaalle (4a) ulottuva Perä-Pohjolan (4b) kunta: Posio. Yhteisiä hävinneitä lajeja ei ole, uhanalaisia ovat silkkiuikku, ruisrääkkä, pikkutylli, tylli, töyhtöhyyppä, sarvipöllö, sinirinta, kivitasku.

Lapin kolmioon (3c) ulottuvat Perä-Pohjolan (4b) kunnat: Pello, Rovaniemi. Yhteisiä hävinneitä lajeja ei ole, uhanalaisia ovat tylli, viirupöllö, sinipyrstö, kivitasku, idänuunilintu, tiltaltti, kottarainen, pohjansirkku.

Pohjanmaalle (3a) ulottuva Perä-Pohjolan (4b) kunta: Ranua. Yhteisiä hävinneitä lajeja ei ole, uhanalaisia ovat tylli, sinipyrstö, kivitasku, pikkusieppo, pohjansirkku.

Lapin kolmioon (3c) kuuluva kunta: Ylitornio. Peltopyy, ruokki ja taviokuurna ovat hävinneet. Uhanalaisia ovat silkkiuikku, härkälintu, mustalintu, luhtahuitti, tylli, jänkäsirriäinen, mustaviklo, viirupöllö, sinipyrstö, kivitasku, idänuunilintu, tiltaltti, lapintiainen, kuukkeli, kottarainen, pohjansirkku.