Pikkutikka tilannekatsaus 11.4.2021

Pikkutikkavuosi on lähtenyt Lapissa käyntiin melko tavanomaisesti. Tällä hetkellä havaintoja pikkutikoista on ilmoitettu Enontekiöltä, Inarista, Utsjoelta, Kolarista, Pellosta, Rovaniemeltä, Sodankylästä ja Ylitorniolta. Toistaiseksi havaintoja vaille on jäänyt siis Kittilä, Muonio, Ranua, Posio, Kemijärvi, Pelkosenniemi, Salla ja Savukoski. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, ettei näillä alueilla pikkutikkoja olisi etsitty.

Alle on koottu tehdyt havainnot kuntakohtaisesti. Salattuja havaintoja ei ole otettu huomioon katsausta tehdessä.

 

Enontekiö:

Enontekiöltä on lintuyhdistyksemme alueen kunnista ilmoitettu alkuvuoden aikana eniten pikkutikkahavaintoja. Kilpisjärven kylän tuntumassa on pyörinyt alkuvuoden aikana vähintään yksi koiraspuolinen pikkutikka, joka on vieraillut ainakin kolmella eri ruokintapaikalla. Kilpisjärvellä havaittiin maaliskuun lopussa myös toinen yksilö Saanatunturin luoteispuolella.

Enontekiön Kaaresuvannossa on puolestaan päästy seuraamaan upeaa pikkutikkoihin liittyvää tapahtumaketjua. Ensimmäinen havainto pikkutikasta tehtiin siellä maaliskuun puolivälissä, jolloin havaittiin yksi naaraspuolinen lintu. Muutamaa päivää myöhemmin paikalla havaittiinkin jo pariskunta. Huhtikuun alkupuolella tilanne eteni niin, että yllättäen naaraita tavattiin kaksi kappaletta samalta paikalta. Kenties lähiympäristössä onkin kaksi lähekkäistä reviiriä?

Enontekiöllä pikkutikkoja on havaittu myös Markkinassa, Hetassa ja Ropinsalmessa. Markkinassa siis havaittiin koiraslintu maaliskuun alussa. Hetassa maaliskuun lopussa nähty tikka oli myöskin koiras, joka intoutui lentelemään vauhdikkaasti ja huutelemaan keväthurmoksessa. Ropinsalmessa taas nähtiin huhtikuun kolmantena pikkutikka, joka oli sukupuoleltaan naaras.

 

Inari:

Inarin tämän vuoden ensimmäinen pikkutikkahavainto ilmoitettiin pihabongauksen yhteydessä tammikuun 30. päivänä Nellimin kylältä, jossa havaittiin samalta paikalta kaksi eri yksilöä.

Inarin kirkonkylällä puolestaan päästiin seuraamaan ruokinnalla vieraillutta pikkutikkanaarasta miltei kuukauden ajan: ensimmäisen kerran tikka tavattiin maaliskuun alussa ja toistaiseksi viimeinen havainto on tehty 30. maaliskuuta. Kyseisen pikkutikan tapana on ollut näyttäytyä ruokinnalla vain aamuisin ja muuten pysytellä piilossa.

Inarissa on nähty pikkutikka edellisten lisäksi myös Ivalossa, Pielpajärvellä, Akujärvellä ja Tolosessa. Ivalon pikkutikka tavattiin maaliskuun alussa Ivalon lentoaseman yläpuolella. Pielpajärven naaraspuolinen tikka puolestaan vieraili ruokinnalla maaliskuun 12. – 15. päivä. Ruokinnalta yhytettiin myös Akujärven pikkutikka ja Tolosen naarasyksilö, jotka molemmat havaittiin huhtikuun ensimmäisellä viikolla.

Monet alkuvuoden pikkutikat tavattiin ruokintapaikoilla, kuten tämä Inarin Tolosessa huhtikuussa nähty naaras. Kuva: Antti Kokko

 

Utsjoki:

Utsjoelta on tähän mennessä ilmoitettu neljä havaintoa eri puolilta kuntaa: Pulmankijärveltä, Utsjoen keskustasta, Vetsikosta ja Karigasniemeltä. Pulmankijärvellä kävi koko tammikuun ajan pikkutikkakoiras ruokinnalla miltei päivittäin. Pihabongauksen yhteydessä tammikuun viimeisenä päivänä puolestaan ilmoitettiin Utsjoen keskustassa nähty pikkutikka. Maaliskuun lopussa tavattiin Vetsikossa naarastikka, joka intoutui jo rummuttamaan ja päästelemään soidinhuutoja. Myös Karigasniemellä rummutti pikkutikka useampana päivänä huhtikuun alussa ja lintu tuli lopulta myös nähdyksi.

 

Kolari:

Kolarista on ilmoitettu pikkutikkahavaintoja kahdesta eri paikasta: Lappeasta ja Kolarin keskustan lähistöltä. Lappean lintu havaittiin pihabongauksessa tammikuun lopussa. Kolarin keskustan eteläpuolella taas kävi pikkutikka ruokinnalla maaliskuun toisella viikolla ja samassa paikassa nähtiin lajin edustaja tasan kuukautta myöhemmin. Tällöin tikka päräytteli rummutussarjaansa lipputangon nuppia kaikukoppana hyödyntäen.

 

Pello:

Pellossa on havaittu pikkutikkoja kahdessa eri paikassa tämän vuoden puolella. Lankojärvellä nähtiin jälleen tammikuussa jo aiemminkin ruokinnalla käynyt naarastikka. Sirkkakoskella havaittiin samoin naaras lukuisia kertoja helmikuussa ja lintu nähtiin edelleen maaliskuun puolella. Tämäkin yksilö yhytettiin ruokintapaikalta.

 

Rovaniemi:

Rovaniemen alueelta on ilmoitettu tähän mennessä pikkutikkahavaintoja viidestä eri paikasta. Tammikuun loppupuolella Hirvaalla havaittiin pikkutikka, joka oli sukupuoleltaan naaras. Narkauksessa tavattiin samoin naaraspuolinen yksilö, joka kävi ruokintapaikalla tammikuun lopusta aina helmikuun alkuun saakka melkein päivittäin. Myös Rautiosaaressa havaittiin tammikuun viimeisenä päivänä pikkutikka – niin ikään naaras. Pöykkölässä on puolestaan havaittu lajin edustajista molempia sukupuolia: maaliskuun alussa ruokintaa hyödyntänyt naaras ja huhtikuun alussa rummuttanut koiras. Myös Rantavitikalla havaittiin huhtikuun alussa naaras pikkutikka.

 

Sodankylä: Sodankylässä on havaittu ja ilmoitettu yksi havainto pikkutikasta, joka maaliskuun lopulla näyttäytyi Vuotsossa.

 

Ylitornio: Ylitornion Armassaaressa nähtiin pikkutikka useampana päivänä maaliskuun loppupuolella. Toisinaan tikka innostui rummuttamaankin.