Muuttolintukatsaukset 2024

Jorma Halosen kirjoittamia katsauksia Lapin lintujen kevätmuuton etenemiseen keväällä ja kesällä 2024.

Uusi lintulaji havaittu Lapissa

Keskiviikkoaamun retki Inarin Mielikköjärven lintutornille 22.5. tuotti huiman yllätyksen paikallisille lintuharrastajille Roope Ruokoselle ja Eija Junttilalle: he kuulivat taivaalta helmipöll... Lue lisää!

Äärimmäisen uhanalaisia lintulajeja on nähty Lapissa

Suomen linnuston uhanalaisimmat ryhmät ovat hävinneet ja äärimmäisen uhanalaiset lajit. Lue lisää!

Lapintiira on palannut Etelämantereen vesiltä

Lapintiira, maailman pitkämatkaisin muuttolintu palasi pohjoisille kotiseuduilleen viime viikonvaihteessa, lauantaina Kittilään ja Muonioon, sunnuntaina Enontekiölle asti. Lue lisää!

Käki kukkui Keminmaan Kallinkankaalla

Käen kukunta soi mieluisan yllätyksen viime lauantain hyytävässä viimassa mitellyn Tornien taiston Keminmaan Kallinkankaan joukkueelle. Lue lisää!

Aikainen tervapääsky ällistytti Meri-Lapissa

Hitaasti etenevän kevään ja miltei talvisten olojen vastapainoksi aitona kesälintuna pidetty tervapääsky yllätti näyttäytymällä 24.4. Torniossa ja Kemissä. Lue lisää!

Muuttolinnut vaikeuksissa

Huhtikuun toisen viikon lämpöaallon myötä Lappiin saapui kymmeniä tälle keväälle uusia lintulajeja. Lue lisää!

Ensimmäiset pääskyt tulleet

Viime viikon lämpöaalto toi tullessaan lintupaljouden, jonka tähtinä loistivat kevään ensimmäiset pääskyt: Torniossa, Kolarin Ylläksellä ja Inarin Riutulassa. Lue lisää!

Lintujen kevätmuutossa tunnustelun makua

Yksinäinen kurki kaarteli taivaalla Tervolassa maaliskuun viimeisenä päivänä. Lue lisää!

Laulujoutsenen kevätmuutto alkoi reippaasti

Laulujoutsenen kevätmuutto alkoi poikkeuksellisen räväkästi viime perjantaina: Pellossa, Rovaniemellä ja Sodankylässä tehtiin seitsemän havaintoa ja suurimmissa parvissa oli viisi lintua! Lue lisää!

Katsaukset sisältävät harvinaisuushavaintoja, joita ARK tai RK ei kirjoitushetkellä ole tarkistanut. Näihin havaintoihin ei pidä viitata tieteellisessä tekstissä.