Syysmuuttoa seuraamaan!

Jukka Simula 5.9.2018 Syysmuutto alkaa olla kiivaimmillaan ja sopivina aamuina taivas on täynnä meille lintuharrastajille hyvästejään jättävien kesäisten lintuvieraiden lentoääniä. Syysmuuton seuranta jää kuitenkin lintuharrastajien keskuudessa kevätmuuttoa paljon vähemmälle huomiolle, vaikka syysmuutto on ilmiönä huomattavasti mielenkiintoisempi ja yllätyksellisempi kuin joka vuosi suurin piirtein samalla tavoin etenevä kevätmuutto. Syksyllähän lintumäärät ovat tämän kesäisten poikueiden ansiosta paljon suurempia kuin keväällä. Lisäksi syksyihin… Read More »

Ilmoita harvinaisuushavainnot ARKille

Lapin lintutieteellisen yhdistyksen aluerariteettikomitea tarkistaa kaikki LLY:n alueella tehdyt havainnot alueellisista harvinaisuuksista, sekä ennätyksellisen aikaiset tai myöhäiset havainnot, eli ns. fenologiaennätykset. Kaikista tarkastuksen piiriin kuuluvista havainnoista tulisi täyttää lomake, joka lähetetään ARK:lle. Ohjeet löytyvät osoitteesta: https://www.lly.fi/havainnot/alueelliset-harvinaisuudet/ Olen koonnut alle listan tämän vuoden aikana tehdyistä tarkistettavista havainnoista, joista ARK ei ole vielä saanut lomaketta. Pyytäisin, että… Read More »

LLY tukee paikallisia kehityshankkeita

Lapin Lintutieteellinen Yhdistys sai keväällä 2018 Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahaston palkinnon 5000 euroa. LLY kiittää Kulttuurirahastoa toimintamme huomioimisesta ja tuesta. Yhdistyksen hallitus on päättänyt jakaa palkintorahat alueensa paikallisiin kehityshankkeisiin, joilla tehostetaan linnuston suojelua ja edistetään lintuharrastusta. >> Ohje tuen hakemisesta.

Konemies pelasti västäräkin pesinnän

Yllätys oli suuri, kun Asko Tikkinen meni aamusella huoltamaan kaivinkonetta. Kone oli ollut paikallaan tovin aikaa, mutta oli nyt lähdössä töihin etelämmäksi. Seisonta-aikana oli västäräkki ehtinyt tehdä koneen rakenteisiin pesän! Asko otti yhteyttä LLY:n toimihenkilöihin, ja Ruonakosken Antti kiirehti paikalle katsomaan, mitä oli tehtävissä. Ja pesällehän löytyi uusi paikka, edelleenkin teknisestä ympäristöstä: vanhan kuorma-auton lavan… Read More »

Tarkkailkaa haapanoiden jalkoja!

Rovaniemen Kirkkolammella asusti toissa kesänä haapana-naaras jolla oli keltainen värirengas jalassaan. Lintu oli rengastettu Hollannissa ja liittyi sikäläiseen haapanoiden talvehtimismenestystä selvittävään tutkimukseen. Viime kesänä lintua ei näkynyt ja LLY:n asiantuntija Jukka Simula arvelikin sen jo joutuneen jonkun saaliiksi. Lintu nähtiin kuitenkin taas talvella Hollannissa, josta se lähti pariutuneena muuttomatkalleen 24.3. Haapanat alkavat taas kesällä ruokailla nurmikoilla.… Read More »

Lintuharvinaisuus isosta lännestä

Jorma Halonen Kaunis turkoosikardinaali näyttäytyi Utsjoella lintujen ruokintapaikalla 27.5. Pohjois-Amerikan läntisissä keskiosissa pesivä ja Meksikossa talvehtiva lintu on tavattu Suomessa kerran aikaisemmin. Turkoosikardinaali luokitellaan Suomessa häkkikarkulaiseksi, kuten lähisukulaiset indigo- ja sateenkaarikardinaali. Viimeksi mainitusta on yksi havainto Ahvenanmaalta, mutta indigokardinaalista viisi. Näistä viidestä kolme on Lapista: 3.-7.5.1989 Ylitornion Ristiojalla ja heti perään 12.-24.5. Utsjoen Kevolla sekä… Read More »

Lasten lintuviikko taas menestys

Lasten lintuviikko ( oikeasti reilu kaksiviikkoinen) on  saatu tältä keväältä taputeltua. Sää suosi tänä vuonna retkeilyjä ja uusia kouluja saatiin mukaan rinkiin, joten hienosti meni tämäkin kevät. Tässä kooste osallistujamääristä Rovaniemellä: Lasten lintuviikolla osallistujia 376 lasta ja 33 aikuista. Seuraavalla viikolla 108 lasta ja 6 aikuista. Viimeisellä viikolla 161 lasta ja 13 aikuista. Yhteensä retkeili… Read More »

Muista lintujen pesimäajan rauhoitukset

Näin keväällä on hyvä muistuttaa lintujen ja muidenkin eläinten pesintä- ja lisääntymisajasta. Tähänhän liittyy myös lakien määräämiä velvoitteita. Koirien ehdoton kiinnipitoaika on metsästyslain mukaan 1.3.-20.8., jonka aikana koira on pidettävä maastossa kytkettynä tai välittömästi kytkettävissä, jolloin koiran on oltava ohjaajan täydellisessä hallinnassa. Vapaana koira voi olla vain koirapuistossa, koirille erikseen osoitetuissa harjoituspaikoissa ja suljetuilla piha-alueilla.… Read More »

Lasten lintuviikko 2018

>>Lasten lintuviikko on meneillään myös Lapissa. Sehän on valtakunnallinen BirdLifen organisoima tapahtuma, jossa koululuokat hakevat annoksen lintutietämystä ulkoa luonnosta paikallisen oppaan johdattamana. Lapissa ainakin Rovaniemellä Petri Kemppainen käyttää koko viikon 14.-18.5. retkeilyyn eri koulujen ja luokkien kanssa. Ja jääpä tapahtumia vielä seuraavallekin viikolle!  

LLY Lapin Erämessuilla

LLY osallistui Lapin Erämessuille 10.-13.5.2018. Messujen aikana LLY:n osastolla vieraili satoja ja taas satoja kävijöitä. Jokaisena neljänä päivänä LLY:n edustajat Ismo Kreivi ja Esko Nevala myös esittelivät messujen esiintymislavalla lintuihin liittyvää asiaa ja toimintaa. LLY:n osastolla pyöritettiin lintujen tunnistuskisaa, johon osallistui liki 300 messukävijää – toki suurin osa useamman hengen tiimin voimin, joten osallistujamäärä tiimijäsenet… Read More »