Muista lintujen pesimäajan rauhoitukset

Näin keväällä on hyvä muistuttaa lintujen ja muidenkin eläinten pesintä- ja lisääntymisajasta. Tähänhän liittyy myös lakien määräämiä velvoitteita. Koirien ehdoton kiinnipitoaika on metsästyslain mukaan 1.3.-20.8., jonka aikana koira on pidettävä maastossa kytkettynä tai välittömästi kytkettävissä, jolloin koiran on oltava ohjaajan täydellisessä hallinnassa. Vapaana koira voi olla vain koirapuistossa, koirille erikseen osoitetuissa harjoituspaikoissa ja suljetuilla piha-alueilla.… Read More »

Lasten lintuviikko 2018

>>Lasten lintuviikko on meneillään myös Lapissa. Sehän on valtakunnallinen BirdLifen organisoima tapahtuma, jossa koululuokat hakevat annoksen lintutietämystä ulkoa luonnosta paikallisen oppaan johdattamana. Lapissa ainakin Rovaniemellä Petri Kemppainen käyttää koko viikon 14.-18.5. retkeilyyn eri koulujen ja luokkien kanssa. Ja jääpä tapahtumia vielä seuraavallekin viikolle!  

LLY Lapin Erämessuilla

LLY osallistui Lapin Erämessuille 10.-13.5.2018. Messujen aikana LLY:n osastolla vieraili satoja ja taas satoja kävijöitä. Jokaisena neljänä päivänä LLY:n edustajat Ismo Kreivi ja Esko Nevala myös esittelivät messujen esiintymislavalla lintuihin liittyvää asiaa ja toimintaa. LLY:n osastolla pyöritettiin lintujen tunnistuskisaa, johon osallistui liki 300 messukävijää – toki suurin osa useamman hengen tiimin voimin, joten osallistujamäärä tiimijäsenet… Read More »

LLY:lle Kulttuurirahaston palkinto

Suomen Kulttuurirahaston Lapin Rahasto myönsi LLY:lle ympäristö- ja kulttuuripalkinnon. Palkinto luovutettiin rahaston 50. vuosijuhlassa Kulttuuritalo Korundissa Rovaniemellä 5.5.2018. Palkinnon perusteluissa sanotaan näin: Lapin lintutieteellisen yhdistyksen tavoitteena on edistää Lapin linnuston hyvinvointia ja suojelua. Yhdistyksellä on ollut aktiivista toimintaa vuodesta 1973 alkaen. Sen eri tapahtumat, kuten lintuharrastuksen peruskurssi, pihabongaus ja talvilintulaskenta ovat saaneet suuren suosion. Yhdistyksellä on monipuolinen… Read More »

Isojen lintujen kevätmuuton tarkkailu

Aivan pian päästään seuraamaan isompien lintulajiemme kevätmuuttajien pääjoukkoja. Hanhet ovat lähtökuopissa Pohjois-Pohjanmaan rannikolla. Kurkia ja etenkin piekanoita on jo ollut liikkeellä runsaasti Lapin eteläpuolella. Muutontarkkailua toteutetaan LLY:n alueella samalla lailla kuin keväällä 2017. Etukäteen sovittuja yhteistarkkailupäiviä tai -tapahtumia ei ole, mutta mitä enemmän saamme tarkkailijoita ja erillisiä tarkkailupisteitä mukaan parhaina muuttoaamuina sitä täsmällisempää tietoa meille… Read More »

Kirjosieppo on LLY:n vuoden lintu

Lapin lintutieteellisen yhdistyksen vuoden lintu on kirjosieppo. Tämä tarkoittaa sitä, että laji on alueellamme erityisessä seurannassa, ja kaikkia harrastajia pyydetään mukaan seurantaan. Kirjosieppo on tavanomainen pönttöpesijä pihapiireissämme. Tavallisuus tekeekin siitä ehkä turhan vähän seuratun lajin – seurannat kohdistetaan helposti harvinaisempiin lajeihin. Siksipä on hyvä välillä tarkkailla myös tavallisempia lajeja. Tarkemmat tiedot seurannasta: >>Kirjosiepon Kesä

Punatulkkuennätys pihabongauksessa

Jorma Halonen Punatulkkuja nähtiin Lapin Pihabongauksessa tänä vuonna enemmän kuin koskaan ennen: keskimäärin neljä yksilöä pihaa kohti. Talitiainen oli silti ylivoimaisesti runsain laji urpiaisen ollessa kolmas ja hömötiaisen neljäs. Lapin lintutieteellisen yhdistyksen (LLY) alueen pihoilta punatulkkuja löytyi kaksi kertaa niin paljon kuin koko maasta keskimäärin. Myös tali- ja hömötiaisia sekä viherpeippoja ja varpusia oli täällä… Read More »

Rengastustentti huhtikuussa

Rengastuksen perustentti järjestetään Rovaniemellä huhtikuun puolen välin tienoilla. Tarkka ajankohta lyödään lukkoon osallistujien kanssa. Jos tentti kiinnostaa ota yhteyttä allekirjoittaneeseen. Kysehän on tästä. PERUSTENTTI sisältää 30 näytettä suomalaisista pesimälinnuista tai yleisistä läpimuut­ta­jis­ta. Jokaisen näyt­teen tarkastelua varten on käytettävissä kaksi minuuttia. Muiden apuvälineiden paitsi mi­tan (viivoitin tms.) käyt­tö on tentissä kiellettyä. Näytteistä on määritettävä laji. Arvostelu: väärä… Read More »