LLY:n alueelta löytyi 276 asuttua pönttöä

Valtakunnallinen pönttöbongaus järjestettiin 6.-7. kesäkuuta. Tapahtumassa seuratiin pönttöjen ja pesijöitten määrää. Tulosten ilmoittamisaika päättyi 14.6. LLY:n alueelta mukana oli 88 osallistujaa, jotka ilmoittivat tuloksia 491 pöntöstä. Niistä löytyi yhteensä 276 pesintää, eli reilut puolet pöntöistä oli saanut asukin. Lajeista useimmiten pönttöjä asuttivat talitiainen ja kirjosieppo sekä telkkä. Valtakunnalliset tiedot pönttöbongauksesta löytyvät BirdLifen sivuilta.    

Lintujen pesintää valvotaan – munarosvoussesonki menossa

Lintujen pesintäaika on kriittistä aikaa myös linnunmunarosvouksen takia. Munien keräily ja lintutarhojen pito ovat lisänneet suosiotaan, ei pelkästään Keski-Euroopassa, vaan myös Pohjoismaissa, eikä Suomikaan ole poikkeus. Maastossa liikkuvat viranomaiset ja Metsähallituksen työntekijät valvovat lintujen pesintää, mutta myös kansalaisia toivotaan pitämään silmänsä tarkkoina. Maassamme on liikkunut aiemmin ulkomaalaisia linnunmunien keräilijöitä, mutta vaikka koronavirus on lähes lopettanut… Lue lisää »

Pihojen taiston suurin lajimäärä löytyi Sirkkakoskelta

Sirkkakosken kuohut siivittivät Markku Sirkan pihapiirin ja tiimin suurimpaan lajimäärään LLY:n alueella lauantaina 9.5.2020 kisatussa Pihojen taistossa. Kärkilukema oli 57 lajia, jolla syntyi kymmenen lajin kaula Kemijärven Tohmoon ja Paula Kivilompolon pihapiiriin. Toiseksi eniten lajeja siis löytyi Kemijärveltä ja kolmanneksi Ylitornion Taroniemestä, jossa Rauno Savikujan tarkkailupaikalta havaittiin 42 lajia. Kaikkiaan LLY:n alueelta oli mukana 155… Lue lisää »

Lintulaskentoja Lapissa

Lapissa kaivataan eri tehtäviin lintulaskentojen tekijöitä. Vesilintulaskennat 2020-21 Luonnontieteellinen keskusmuseon Linnustonseurantatiimi on organisoinut vesilintulaskentaprojektin, jossa toistetaan vuosina 1986-89 tehtyjä laskentoja ympäri maata. Lapin Lintutieteellisen Yhdistyksen alueella on laskennoissa kolmisensataa kohdetta. Näihin etsitään nyt laskijoita. Kohteiden kuvaus löytyy >>tältä listalta. Ilmoita halukkuudestasi laskentoihin sähköpostilla sari.holopainen@helsinki.fi.   Linjalaskentoja Metsähallitus hakee Lapissa linjalaskentojen tekijöitä. Tarjouspyyntö Tarjouspyynnön nimi: MH… Lue lisää »

Kevätkokous pidettiin 9.3.

LLY:n kevätkokous pidettiin Rovaniemen Kansalaistalolla 9.3.2020. Kokouksen asialistan keskeisiä asioita olivat vuoden 2019 toimintakertomus ja tilinpäätös. Ne hyväksyttiin ja hallitukselle myönnettiin vastuuvapaus vuoden 2019 hallinnosta. Toimintakertomus löytyy sivulta www.lly.fi/toiminta/toimintakertomukset-ja-suunnitelmat/.

Aluerariteettikomitean tiedote

ARK kokoontui Rovaniemellä 26.1.2020. Tällä kertaa käsiteltiin 39 havaintoa (33 vuodelta 2019 ja kuusi vanhempaa havaintoa vuosilta 2007–2015) ja kahden käsittely lykättiin myöhempään ajankohtaan aiempien keskeneräisten tapausten jatkoksi. Eniten, 5 kpl, pöydällä on kaavakkeita idäntiltalteista, joiden hyväksyttäviin määritysperusteisiin ja äänitettyjen laulujen tulkintaan ARK tulee kysymään RK:n apua. Päätökset. Tarkastettavien lajien luetteloon lisättiin kaikki havainnot mustajoutsenista… Lue lisää »

Pyyn ja riekon risteymä Lapissa

Sodankylästä Sattasjokivarresta on löytynyt kaksi erikoista lintua, jotka on DNA-tutkimuksella varmistettu pyyn ja riekon risteymiksi. Suomesta ei aiemmin ole tehty varmistettuja havaintoja pyyriekosta. Tarkemmin aiheesta Ylen uutisessa: https://yle.fi/uutiset/3-11171827?fbclid=IwAR1ZSAXJDRpnJWsVZL0TJzz2aWEIa_Oq9jiBzsW3vBY5_w9HothpRl4MtiM&utm_source=facebook-share&utm_medium=social

Pihabongauksen 2020 tulokset

Pihabongaus 2020 käytiin 25.-26.1. Lapissa kohtuu kipakassa pakkassäässä. Lapin Lintutieteellisen yhdistyksen alueelta kisaan osallistui 484 pihaa. Lukema on liki 39 pihaa enemmän kuin vuotta aiemmin, joten osallistumisaktiivisuus oli noussut komeasti liki 10 prosenttia. Yleisin Lapin pihoilta löytyvä laji oli totutusti talitiainen. Se tavattiin 441 pihalla. Laskettuja yksilöitä oli 3463. Sinitiainen ja hömötiainen tavoitettiin 272 pihalta.… Lue lisää »

2019 vuosipinnakisassa 211 lajia

Vuoden 2019 vuosipinnakisan tulokset ovat valmiit. Henkilökohtaisen kisan kolmen kärki koostuu kokeneista lintuharrastajista. Voittoon kiri Olli-Pekka Karlin pinnamäärällä 176. Hopealle tuli Pirkka Aalto (170) ja pronssille Anssi Mäkinen (167). Lajeja havaittiin kaikkiaan 211. Tulokset löytyvät kokonaisuudessaan >>Vuosipinnakisasivulta ja myös >>Pinnakisapalvelusta.  

Lintuharrastuskurssin luennot pidetään Ammattikorkeakoululla

Lintuharrastuskurssi Rovaniemellä käynnistyy 16.1., jolloin järjestetään ensimmäinen luentotilaisuus. Kurssille on tullut niin paljon ilmoittautumisia, että alun perin pitopaikaksi kaavailtu Kansalaistalo käy yksinkertaisesti tiloiltaan liian pieneksi. Järjestäjät eivät halunneet rajoittaa kurssille osallistuvien määrää, joten etsittiin pitopaikaksi suurempia tiloja. Lapin Ammattikorkeakoulu tuli mukaan järjestelyihin, ja lupasi Borealis-luentosalinsa kurssin käyttöön. Kiitos siitä AMK:lle! Kurssin sivu on avattu osoitteessa… Lue lisää »