Pinnakisohin uutta

Yhdistykselle on avattu pinnakisapalvelu, joka helpottaa monenlaisten pinnakisojen pitämistä. Varsinkin niitä kilpailuja, joihin osallistumishalukkaita on aina ollut enemmän tai vähemmän, mutta vakituista kilpailun järjestäjää ei ole löytynyt. Samaa järjestelmää on käytetty menestyksekkäästi jo pitkään Tringan ja eräiden muiden etelän yhdistysten kisoissa. Vuoden 2019 alussa käynnistyi kaksi kilpailusarjaa:  vuoden 2019 LLY-pinnat ja tauon jälkeen kisaohjelmaan palaava… Lue lisää »

RK hyväksyi kaksi uutta lajia Lapille

Valtakunnallinen Rariteettikomitea (RK) piti kokouksen 15.12.2018 Helsingissä. Rariteettikomiteahan tarkastaa ja hyväksyy tai hylkää ehdotetut harvinaisten lintulajien havainnot Suomessa. Lapin osalta hyväksyttiin kaksi uutta lajia. Keisarikotka tallentui riistakameran muistiin Kolarissa 28.5.2018. Kalliopääsky (kuvassa) keräsi lintuharrastajia ympäri Suomen Rovaniemelle, jossa lintu viipyi nähtävillä 30.9. – 2.10.2018.

Yhdistyksen hallitus täydentyi

LLY piti sääntömääräisen syyskokouksen 15.11.2018 Järjestötalolla Rovaniemellä. Syyskokouksen keskeisinä asioina ovat seuraavan kauden toimintasuunnitelma ja hallituksen kokoonpano sekä muut toimihenkilöt. Hallituksen kaikki entiset jäsenet jatkavat, ja uutena jäsenenä hallitukseen valittiin Pirjo Ilvesviita. Kokouksen pöytäkirja löytyy sivulta >>Yhdistyksen kokoukset ja toimintasuunnitelma sivulta >>Toimintakertomukset ja -suunnitelmat.

Linturuokinta Ounasvaaran luontopolun laavulle

Ounasvaaran luontopolun laavulle on avattu lintujen ruokintapaikka, jota ylläpitää harrastajien talkooryhmä. Ryhmä pitää ruokinnan huollettuna kevääseen saakka, joten luontopolun kulkijoilla on mahdollisuus ihailla paikalla kulkevia siivekkäitä läpi talven. Kaksi kuukkelia ja närhi olivat ensimmäiset vieraat ruokinnalla – ja vierailivat tietysti myös laavulla, kun ruokintaryhmä huolsi itseään paistetuilla makkaroilla ja kaffella tai teellä!  

Linnuille pönttöjä

Parikymmentä uutta pesäpaikkaa linnuille syntyi 13.10.2018 REDUn Jänkätien toimipisteessä. Keväisen lintuharrastuksen peruskurssin jatkeena järjestetyssä tilaisuudessa jokainen sai rakentaa haluamansa mallisen pöntön – ja vaikka useammankin! Lapin Lintutieteellinen Yhdistys kiittää REDUa erinomaisesta yhteistyöstä. Aimo Jolangille erityiset kiitokset asiantuntevasta ohjauksesta kaikessa pönttöjen rakentamiseen liittyvässä, ja kiitokset myös valmistelusta vastanneille Sanna Sinisalolle ja Niklas Haxbergille! LLY:n puolesta ”pönttögurun”… Lue lisää »

ARK teki päätöksiä

Lapin aluerariteettikomitea piti kokouksen puheenjohtajan luona Ahokankaantiellä Rovaniemellä 4.10.2018. Kokouksessa käsiteltiin 31 havaintoa ja kolmen käsittely lykättiin myöhempään ajankohtaan. Kaksi pöydälle jätetyistä havainnoista oli tristis -alalajiin tiltaltteja eli idäntiltaltteja. Vuoden 2018 alusta lähtien idäntiltalteista tehtyjen havaintojen tarkastus siirtyi valtakunnalliselta rariteettikomitealta aluekomiteoille. ARK perehtyy paremmin idäntiltalteille soveltuviin hyväksymisperusteisiin ennen päätöksiä näistä ilmoituksista. Harvinaisuuksien ja muiden poikkeuksellisten… Lue lisää »

Kalliopääsky Rovaniemellä

Sunnuntai-iltapäivällä 30.9. sai lintuharrastaja Ismo Pyhtilä Rovaniemen kirkon luona kameran etsimeen pääskyn, jonka hän tunnisti kuvista kalliopääskyksi. Maanantai aamuna hieman jälkeen yhdeksän Rovaniemen lintuharrastajien WhatsApp -ryhmään tuli viesti, että pääsky on jälleen Rovaniemen kirkolla. Lintuharrastajia olikin jo paikalla useita saapuessani paikalle. Lintu oli hyvin passiivinen. Se lensi vain muutamia kertoja kirkon ympäristössä ja palasi aina… Lue lisää »

Syysmuuttoa seuraamaan!

Jukka Simula 18.9.2018 Syksy etenee ja syksyn toinen yhteishavainnointipäivä lähenee! Lauantaina 22.9. toivotaan taas kaikkien kynnelle kykenevien harrastajien hakeutuvan jollekin sopivalle muutontarkkailupaikalle seuraamaan syysmuuttoa. Hanhien ja petolintujen muutonhuippu on juuri käsillä ja joutseniakin alkaa jo olla liikkeellä. Muista linnuista järripeippoja ja rastaita näkyy varmasti ja aina arvaamattomista vaelluslinnuista ainakin urpiaiset ovat jo jonkin aikaa liikkuneet suurissa parvissa.… Lue lisää »

Ilmoita harvinaisuushavainnot ARKille

Lapin lintutieteellisen yhdistyksen aluerariteettikomitea tarkistaa kaikki LLY:n alueella tehdyt havainnot alueellisista harvinaisuuksista, sekä ennätyksellisen aikaiset tai myöhäiset havainnot, eli ns. fenologiaennätykset. Kaikista tarkastuksen piiriin kuuluvista havainnoista tulisi täyttää lomake, joka lähetetään ARK:lle. Ohjeet löytyvät osoitteesta: https://www.lly.fi/havainnot/alueelliset-harvinaisuudet/ Olen koonnut alle listan tämän vuoden aikana tehdyistä tarkistettavista havainnoista, joista ARK ei ole vielä saanut lomaketta. Pyytäisin, että… Lue lisää »

LLY tukee paikallisia kehityshankkeita

Lapin Lintutieteellinen Yhdistys sai keväällä 2018 Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahaston palkinnon 5000 euroa. LLY kiittää Kulttuurirahastoa toimintamme huomioimisesta ja tuesta. Yhdistyksen hallitus on päättänyt jakaa palkintorahat alueensa paikallisiin kehityshankkeisiin, joilla tehostetaan linnuston suojelua ja edistetään lintuharrastusta. >> Ohje tuen hakemisesta.