Muutonseuranta 27.-28.4.2019

Viikonloppuna 27.-28.4.2019 seurattiin lintumuuttoa tehostetusti LLY:n alueella. Havaintoja tehtiin viidestä havaintopaikasta systemaattisesti, ja toki merkintöjä kertyi myös muun retkeilyn yhteydessä. Yhteenveto viikonlopun tuloksista löytyy >>täältä.

Talvilintulaskennan kevätjakson yhteenveto

Sinitiaisten muutto näkyi Meri-Lapin tuloksissa, mutta ei vielä niinkään muualla Lapissa. Tämä tulos saatiin talvilintulaskennen kevätjaksossa, joka tehtiin helmi-maaliskuun vaihteessa. Tarkempi analyysi kevätlaskennan tuloksista löytyy Jorma Halosen tekemänä >>Talvilintulaskenta -sivulta.

Kevätkokouksen päätöksiä

LLY:n kevätkokous pidettiin Rovaniemen Järjestötalolla 14.3.2019. Kokouksen pääasiana oli vuoden 2018 tilinpäätös ja toimintakertomus. Tuloslaskelma vuodelta 2018 oli yli 7000 euroa plussalla. Tässä suurin tekijä oli Suomen Kulttuurirahaston myöntämä ympäristö- ja kulttuuripalkinto, 5000 euroa. Yhdistyksen jäsenmäärä vuodenvaihteessa oli 352. Kasvua edellisestä vuodenvaihteesta oli 39 jäsentä. Vuoden 2019 toimintasuunnitelmaan ei esitetty muutoksia. Toimintakertomus tulee nähtäväksi verkkosivulle… Lue lisää »

Rariteettikomitea hyväksyi Utsjoen turkoosikardinaalihavainnon

Valtakunnallinen rariteettikomitea kokoontui Hangossa 2.-3.3.2019 tarkastamaan harvinaisista linnuista tehtyjä havaintoilmoituksia. Havaintojen mukana oli myös Utsjoella 27.5.2018 havaittu turkoosikardinaali. Se merkittiin E-kategoriaan, joka tarkoittaa varmaa tai lähes varmaa tarha- tai häkkikarkulaista. Turkoosikardinaali havaittiin linturuokinnalla Utsjoen keskustaajamassa. Laajempi katsaus rariteettikomitean käsittelemiin havaintoihin löytyy >>BirdLifen sivuilta.

Uusia ennätyksiä LLY:n Pihabongauksessa 2019

Jorma Halonen Talitiaisia havaittiin LLY:n tämän vuoden Pihabongauksessa enemmän kuin koskaan, mutta pihakohtainen keskiarvo oli silti sama kuin vuosi sitten, koska myös pihojen määrä nousi nyt uuteen ennätykseen: 518. Aikaisempi ennätys, 511 pihaa, oli vuodelta 2015, jolloin saavutettiin tähänastinen ennätys havaittujen lajien määrässä: 50. Pihabongauksen kaikkien aikojen LLY:n ennätyksiä on eniten tammikuulta 2009. Silloin havaittiin… Lue lisää »

Kaksi Rantsun Rinkiä

Viikonloppuna 16.-17.2.2019 käveltiin kaksi Rantsun Rinkiä. Tavoitteena oli tutustua talvilintulaskentaan käytännössä. Rantsun Ringiksi kutsuttiin vajaan kuuden kilometrin reittiä, joka lähti Rovaniemen pääkirkon edestä, kiersi Rantavitikan Kemijoen rantoja pitkin ja palasi kirkolle Harju- ja Kirkkolampien rantoja pitkin. Lauantaina lämpötila oli aavistuksen plussalla ja taivas pilvessä, sunnuntaina oli ihan pikkusen pakkasta ja aurinko loisti kirkkaalta taivaalta. Kumpanakin… Lue lisää »

ARK hyväksyi 45 havaintoa

Alueellinen Rariteettikomitea (ARK) piti kokouksen 27.1.2019. Kokouksessa hyväksyttiin 45 havaintoa vuosilta 2011-2018. ARK:n käsittelemät havainnot löytyvät sivulta >>Alueelliset harvinaisuudet.

Pihabongauksen 2019 tulokset

Vuoden 2019 Pihabongauksen tulokset on julkaistu. LLY:n alueella laskettiin lintuja 445:llä pihalla. Yleisin havainto oli talitiainen, joka löytyi yli 400 pihan piiristä. Hömötiainen ja sinitiainen täydensivät kärkikolmikossa tiaisten ylivoiman lappilaisilla ruokinnoilla. Kaikki tulokset löytyvät >>BirdLifen Pihabongaus-tulossivulta.  

Pinnakisohin uutta

Yhdistykselle on avattu pinnakisapalvelu, joka helpottaa monenlaisten pinnakisojen pitämistä. Varsinkin niitä kilpailuja, joihin osallistumishalukkaita on aina ollut enemmän tai vähemmän, mutta vakituista kilpailun järjestäjää ei ole löytynyt. Samaa järjestelmää on käytetty menestyksekkäästi jo pitkään Tringan ja eräiden muiden etelän yhdistysten kisoissa. Vuoden 2019 alussa käynnistyi kaksi kilpailusarjaa:  vuoden 2019 LLY-pinnat ja tauon jälkeen kisaohjelmaan palaava… Lue lisää »

RK hyväksyi kaksi uutta lajia Lapille

Valtakunnallinen Rariteettikomitea (RK) piti kokouksen 15.12.2018 Helsingissä. Rariteettikomiteahan tarkastaa ja hyväksyy tai hylkää ehdotetut harvinaisten lintulajien havainnot Suomessa. Lapin osalta hyväksyttiin kaksi uutta lajia. Keisarikotka tallentui riistakameran muistiin Kolarissa 28.5.2018. Kalliopääsky (kuvassa) keräsi lintuharrastajia ympäri Suomen Rovaniemelle, jossa lintu viipyi nähtävillä 30.9. – 2.10.2018.