Linjalaskenta

Tässä hieno harrastusmuoto, joka tarjoaa upeiden havaintojen ja kauniiden, kasteenraikkaiden aamujen lisäksi hyvän mielen siitä, että on voinut antaa panoksensa yhä tärkeämmäksi käyvään linnuston seurantatyöhön.

Nyt on hyvä aika suunnitella omat lintujen pesimäkauden linja- ja pistelaskentaohjelmat. Reilu kolmannes maamme 566 vakiolinjasta on nyt varattu (tilanne 3.5.2017), mutta monen yhdistyksen alueella on vielä vapaita linjoja aivan etelärannikolta Lappiin saakka. Vakiolinjoja lasketaan nyt jo 12. kerran. Kaikki linjat on laskettu vähintään kerran, mutta vain kahdesti laskettuja on joukossa vielä toistaiseksi lähes sata. Laskijoita toivotaan erityisesti näille linjoille, mutta kaikkien linjojen laskennan toistaminen on tärkeätä. Vakiolinjoilta kertyvä lintutieto on todellisessa hyötykäytössä linnuston hyväksi, joten maastoon kannattaa pyrkiä. Etelä-Suomessa laskentakausi alkaa kesäkuun alussa.

Enää on jäljellä vain yksi varaamaton vakiolinja, joka on laskettu vain kertaalleen. Kyseessä on Inarin Naukusvaaran linja nro 566.

Toivottavasti sille löytyy laskija tänä vuonna, koska haluamme palkita tämän urhoollisen laskijan suorituksestaan hienolla Sisukas Laskija -palkintopipolla!

Luonnontieteellisen keskusmuseon toteuttamiin vakiolinjalaskentoihin voi osallistua tutustumalla laskentaohjeisiin osoitteessa:

http://luomus.fi/fi/pesimalintujen-linja-pistelaskenta [1].

Vapaita linjoja pääsee selailemaan täällä:

http://koivu.luomus.fi/seurannat/linjalaskenta/vakiolinjat.php [2]

http://luomus.fi/sites/default/files/files/2017_vakiolinjojen_priorisointi.pdf

ja varaustoiveet lähetetään osoitteeseen: linnustonseuranta@luomus.fi.

 

Pistelaskennassa laskija saa valita itse laskentapisteiden sijainnin.

Reitin voi perustaa alkamaan vaikka kotipihalta, ja sen voi sijoittaa kulkemaan omissa retkimaastoissa. Tärkeintä on, että laskenta tehdään reitin 20 pisteessä samalla tavalla eri vuosina. Viime vuonna laskettiin

66 pistelaskentareittiä. Pistelaskennan ohjeet löytyvät osoitteesta:

https://www.luomus.fi/fi/pistelaskenta-ohjeet [4].

 

Ina Tirri

Linnustonseuranta

LUOMUS – Luonnontieteellinen keskusmuseo

p. 050 3182334

 

 

Links:

[1] http://luomus.fi/fi/pesimalintujen-linja-pistelaskenta

[2] http://koivu.luomus.fi/seurannat/linjalaskenta/vakiolinjat.php

[3] http://luomus.fi/sites/default/files/files/2017_vakiolinjojen_priorisointi.pdf

[4] https://www.luomus.fi/fi/pistelaskenta-ohjeet