Mustavaris Ranualla

kirjoittaja | 3.3.2020

Kevään ensimmäinen mustavaris tuli Ranuan poliisiasemalle maanantaina, 2.3. Vuosi sitten laji nähtiin samassa paikassa päivää myöhemmin, mutta silloin ei ollut karkausvuosi!

Mustavarista nähdään nykyään harvakseltaan, Meri-Lapissa jonkin verran enemmän kuin muualla Lapissa. Sen pieni sukulainen, naakka, puolestaan runsastuu nopeasti. Se on jo vuosia talvehtinut Rovaniemellä, Ylitorniolla ja Pellossa sekä parina viime talvena myös Sodankylässä. Sen sijaan Kemijärvellä 11.2. nähty viiden linnun parvi oli muuttaneita.

Taviokuurna on ehtinyt jo koko Lappiin. Lapin lintutieteellisen yhdistyksen alueelta on Tiiraan kirjattu 48 havaintoa lähes kahdestasadasta yksilöstä, mutta Meri-Lapista on toistaiseksi vain yksi havainto yhdestä kuurnasta.

Tammi-helmikuun vaihteen tienoilla Inarissa, Enontekiöllä ja Rovaniemellä tehtiin muutama outo havainto mitä ilmeisimmin Jäämereltä harhautuneista linnuista, joita ei voi pitää oikeina kevätmuuttajina.

Kolmesta merisirrihavainnosta 30.1.-1.2. oli Lapin Kansassa kirjoitus 5.2.2020.

Heti merisirrihavaintojen jälkeen, 2.2., Inarin Juutuanvuonon pohjoisrannalla nuori riskilä lensi ikkunaan, kyhjötti hetken hangella, mutta lähti sitten juoksuun, nousi siivilleen ja katosi. Onneksi näkijä Mia Hirvi ehti saada kummajaisesta lajinmäärityksen kannalta riittävän hyvän kuvan.

Riskilä on merilintu, kuten oheisesta viikon lintu -laatikosta selviää. Se pesii Meri-Lapissa, mutta Lapin sisämaasta tunnetaan kautta aikojen vain muutama havainto, jotka yhtä lukuun ottamatta ovat talvikaudelta.

Ivalossa 11.2. seikkaillut ja hoitoon otettu pilkkasiipi lienee sama lintu, joka nähtiin joulukuussa Kettujoen sulassa.

Viikon lintu

Riskilä

kirjoittaja | 3.3.2020

Esiintyy pesivänä kallioisilla merenrannoilla katkonaisesti ympäri pohjoisen pallonpuoliskon arktisilta alueilta Brittein saarille ja Pohjois-Amerikan itärannikolla Kanadan ja Yhdysvaltain rajaseudulle. Suomessa kaikilla merialueilla.

Suosii ulkosaariston kallio- ja kivikkosaaria.

Pesä on kallionhalkeamassa tai kivikon onkaloissa. Munia on tavallisesti kaksi.

Pääravintona ovat pienet kalat, mutta syö myös leväkasvustojen pikkueläimiä.

Riskilä on maamme runsain ruokkilintu. Sen pesivä kanta on noin 18 000 paria. Tuoreimmassa uhanalaisuusarvioinnissa (2019) laji on luokiteltu vaarantuneeksi.

Äänet ovat hentoja tai viheltäviä.

Muuttolintu, joka talvehtii eteläisellä Itämerellä.

Viime vuosien tuloaikoja:

2014: 27.5.

2016: 29.5.

2018: 20.5.

2019: 26.5.