BirdLifen vuoden laji 2024 selkälokki

Erittäin uhanalaiseksi luokitellun selkälokin kannankoosta on tehty valtakunnallinen selvitys kahdesti aikaisemmin: 2003 ja 2013. Näissä molemmissa selvityksissä Lapin lintutieteellisen yhdistyksen alueen pesimäkanta arvioitiin suuruusluokkaan 5-10 paria. Tulevan kesän kartoituksen tuloksena toivotaan saatavan selkälokin ajantasainen kannanarvio kaikkien yhdistysten alueelta sekä käsitys kannanmuutoksesta edelliseen vuoden 2013 laskentaan verrattuna.

 

 

Vuonna 2003 laji havaittiin alueellamme pesivänä ainoastaan Ranuan Simojärvellä. Myös vuonna 2013 selkälokki pesi varmasti edelleen Ranuan Simojärvellä, mutta myös Kemijärven Katisko-Saarijärvellä. Näiden vuosien jälkeen lajin pesintöjä on varmistettu ainakin Posion Kitkajärveltä ja Inarin Inarinjärveltä.

 

 

Varsinaisia selkälokkilaskentoja Ranuan Simojärveä lukuunottamatta ei tietääkseni ole järjestetty aikaisempina vuoden laji vuosina. Mutta jos tunnet kiinnostusta laskea selkälokkeja ja laskentoja on suunnitelmissasi, ota yhteyttä vuoden laji vastaavaan tarkempien ohjeiden saamiseksi. Ja vaikkei varsinaisia kartoituksia suorittaisikaan, kannattaa muistaa, että kaikki pesimäaikaiset havainnot selkälokista ovat arvokkaita ja ne toivotaan ilmoitettavan Tiiraan.

 

Ismo Kreivi

selkälokkivastaava