Havaintojen ilmoittaminen

Lintuhavainnot ilmoitetaan valtakunnalliseen Tiira-havaintojärjestelmään. Tiirassa havainnot ovat kaikkien kiinnostuneiden katseltavissa (lukuunottamatta arkaluonteisia havaintoja) ja tietoa tarvitsevien tahojen käytettävissä linnuston tutkimusta ja suojelua varten. Jatkuvasti kertyvästä havaintoaineistosta on iloa ja hyötyä sekä lintumaailman ajankohtaisten ilmiöiden seuraamisessa että monissa pidemmän ajan katsauksissa, joita LLY ja BirdLife julkaisevat. Tiirassa jokainen rekisteröitynyt voi pitää omaa lintupäiväkirjaansa. Muutama keskeinen ohje Tiiran käytöön:

  • Kaikki havainnot saa ilmoittaa, ylärajaa ei ole. Tänään vähäpätöiselle tuntuva lintuhavainto voi olla vuosikymmenten päästä arvokas tiedonjyvä.
  • Rekisteröityneenä käyttäjänä löydät hakutoiminnoilla paljon tietoa retkeilyalueesi linnuista.
  • Ilmoitettavien tietojen pitää olla oikeita ja täsmällisiä. Jos lajimäärityksestä ei ole aivan varma, se ei estä havainnon tallentamista Tiiraan. Täytyy vain käyttää sopivan väljää nimikettä (esimerkiksi kahlaajalaji, iso pöllö tai kalatiira/lapintiira)
  • Myös paikka on syytä asettaa kartalle mahdollisimman tarkasti. Merkittäviin havaintoihin kannattaa kirjoittaa lisätietoa tai liittää kuvia, jos on ottanut niitä.

Havaintotietokannan pysyminen virheettömänä ja laadukkaana on pidemmän päälle hyvin tärkeää ja meillä yhdistyksen toimihenkilöillä on velvollisuus huolehtia tästä. Siksi saatamme ottaa yhteyttä havaintojen tallentajiin tarkastaaksemme tai pyytääksemme lisätietoja.

Tekstin kirjoittamishetkellä, maaliskuussa 2016, Tiiraan oli ilmoitettu kaikkiaan 386096 lintuhavaintoa LLy:n alueelta. Suuri kiitos jokaiselle osallistujalle!

Havaintoja koskevissa asioissa voit ottaa yhteyttä
LLY:n havaintovastaaviin:
Jukka Siltaseen ja Antti Ruonakoskeen
havaintovastaava@lly.fi

Ilmoita ainakin nämä 

Alueharvinaisuudet