Viikon lintu

Amerikantavi

kirjoittaja | 19.5.2020

Pohjoisamerikkalainen sorsa (Anas carolinensis), jota aikaisemmin pidettiin meikäläisen tavin (Anas crecca) alalajina (ssp. carolinensis). Nykylintutieteelle on tyypillistä, että yhtenä lajina pidettyjä alalajeja ns. splitataan eli erotetaan omiksi lajeikseen.

Oheisesta, Rovaniemen Kuolajokisuulla otetusta kuvasta näkyvät hyvin lajien väliset erot, kun tavi (edessä) ja sen amerikkalainen sukulainen (takana) ovat lähekkäin. Meikäläisellä tavilla on kyljessä selvästi erottuva valkea raita ja amerikantavilla on rinnan sivulla puolestaan valkoinen pystyjuova. Lisäksi tavallisen tavikoiraan päässä on juhlapuvussa selvästi erottuvia keltaisia juovia. Naaraiden toisistaan erottaminen lienee maastossa mahdotonta.

Amerikantavi ja meikäläinen tavi voivat risteytyä keskenään.

Amerikantavi muistuttaa elinympäristönsä ja elintapojensa suhteen euraasialaista sukulaistaan. Se on muuttolintu, joka pesii Pohjois-Amerikan pohjoispuoliskolla ja talvehtii eteläisellä.

Meri-Lapista on tiedossa yksi hyväksytty havainto: Tornio 2.6.2017. Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen alueella laji on tavattu kymmenkunta kertaa, Kuusamossa kahdesti ja Kainuussa kerran.