Harvinaisten lintujen suma toukokuun alussa

kirjoittaja | 12.5.2020

Lintuharrastajat olivat tuskin tointuneet Meri-Lapin vappuaaton harmaasirkusta, kun jatkoa seurasi: ruostesorsa, isokirvinen, sitruunavästäräkki, niittysuohaukka ja idänturturikyyhky.

Harmaasirkku ja Ivalon idänturturikyyhky (9.5.) ovat niin harvinaisia, että havaintojen virallistuminen edellyttää valtakunnallisen harvinaisuuskomitean (RK) käsittelyä.

Tornion ruostesorsan (4.5.) ja niittysuohaukan (8.5.), Keminmaan isokirvisen (5.5.) sekä Ivalon sitruunavästäräkin kohdalla riittää, että alueelliset harvinaisuuskomiteat (ARK) hyväksyvät ne.

Maanantaina, 4.5., löytyi Torniosta tiibetinhanhi sekä Ylitorniolta ja Rovaniemeltä sepelhanhi. Seuraavana päivänä yllätykset jatkuivat Ylitornion Taroniemen liejukanalla.

Sinipyrstöä on totuttu pitämään hyvin eksoottisena Kuusamon ja Värriön lintuna, mutta parina viime vuonna laji on löytynyt kevät- ja kesäkaudella Inarista, Kemijärveltä, Kittilästä, Pelkosenniemeltä, Posiolta, Rovaniemeltä ja Sodankylästä. Tämän kevään ensi havainto tuli Rovaniemen Ternunpaloilta 9.5.

Vallitseva, kolea, pohjoinen ilmavirtaus on pakottanut osan saapuneista linnuista paluumatkalle, niin että vielä äsken siivekkäitä kuhisseet pihapiirit, peltoaukeat ja metsänreunat ovat huomattavasti hiljentyneet.

Harvoilla tänne ehtineillä metsäkirvisillä, leppälinnuilla, pajulinnuilla, kirjosiepoilla ja pääskyillä on ainakin vähän aikaa hankaluuksia löytää sopivaa syötävää. Sen sijaan vesilinnut ja kahlaajat pärjäilevät sulissa vesissä tai niiden partailla.

Huhti-toukokuun vaihteen 33 uutta lintulajia viikossa vaihtui toukokuun ensimmäisellä ehjällä viikolla 26 uuteen tulijaan, joka sekin on iso määrä.

Hyönteissyöjälintujen päämuutto on vielä edessä, mutta sitä odotellessakin kannattaa olla tarkkana luonnossa.

Viikon lintu

Sitruunavästäräkki

kirjoittaja | 12.5.2020

Aasialainen laji, jonka esiintymisalue on viime vuosikymmeninä laajentunut kohti Eurooppaa. Meillä sitruunavästäräkki on hyvin tuore tulokas.

Laji on kosteiden niittyjen ja kostean, pensaikkoisen tundran asukas.

Pesä on useimmiten mättään kupeessa. Munia on 4-7 kpl.

Syö selkärangattomia eläimiä.

Pienen populaatiokoon (5-30 paria) tähden sitruunavästäräkki on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi.

Talvehtii eteläisessä Aasiassa.

Kevätmuuttokauden kaikkien hyväksyttyjen sitruunavästäräkkihavaintojen tuloajat ovat seuraavat:

1996: 10.6. (LLY)

1998: 21.5. (Xenus)

2011: 19.6. (Xenus)

2012: 24.4. (Xenus)

2014: 27.5. (LLY)