Mustajoutsen Ylitorniolla

kirjoittaja | 9.4.2020

Koko Suomen ja samalla Lapin tämän vuoden ensimmäinen mustajoutsen huomattiin Ylitornion Kuivakankaan ja Kaulirannan kylien edustalla makaamassa Tornionjoen jäällä maanantaina, 6.4. Sysimustan lintu poikkesi räikeästi lähellä olevasta valkoisesta kansallislinnustamme.

Monet paikalliset ihmiset ihmettelivät kummajaista, joka on alun perin Australian ja Tasmanian asukas. Kenties Ylitornion mustajoutsen oli lähtenyt sukulaisten matkaan jostain Pohjanmeren seuduilta.

Kaupunkilintuja tuttu, kirkuva naurulokki piipahti maaliskuun viimeisenä päivänä Rovaniemen Ounaskosken sulan partaalla, ja runsaan viikon päästä se käväisi uudelleen. Merilapista ei vielä ole naurulokkitietoja tältä keväältä.

Huhtikuun alussa vaikutti siltä, että kevät on peruutettu, mutta jotain pientä muuttoliikettä lintumaailmassa on sentään tapahtunut.

Perjantaina, 3.4., voitiin sinisorsa vihdoin kirjat saapuneeksi Lapin lintutieteellisen yhdistyksen (LLY) alueelle, kun Posion keskustan tuntumaan ilmaantui yksinäinen koiras. Samana päivänä kevään ensimmäinen suopöllö ja nokkavarpunen merkittiin muistiin Merilapissa.

Merilappiin jo 18.3. tullut merihanhi löytyi 4.4. Pellon Nivanpäästä nököttämässä yksinään muuten tyhjän sulan partaalla.

Koronakevään Suomi on poikkeuksellisen eriarvoinen muuttolintujen suhteen. Kun 4.4. Oulussa tavattiin Suomen varhaisin sinipyrstö ja sitä seuraavana päivänä maamme tämän kevään ensimmäinen sinirinta Kuusamossa, niin täällä pohjoisimman Suomen talvessa on hädin tuskin peippomuutto päässyt vauhtiin!

Viikon lintu

Mustajoutsen

kirjoittaja | 9.4.2020

Vähän laulujoutsenta pienempi mustajoutsen on Australian ja Tasmanian lintu, jota on siirretty Uuteen-Seelantiin ja tuotu tarhalinnuksi Eurooppaan. Istutettuna mm. Islannissa, Puolassa ja Alankomaissa.

Pesii matalissa järvissä, usein suurina yhdyskuntina, joissa voi olla tuhansia pareja Munia tavallisesti viidestä kuuteen..

Luonnonvarainen kanta Australiassa ja lähiseuduilla on elinvoimainen.

Syö vesi- ja rantakasveja.

Paikkalintu, mutta tarhakarkulaisia tavataan eri puolilla Eurooppaa.

Mustajoutsen on tavattu useita kertoja niin Meri-Lapissa kuin muualla Lapissa. Tuorein havainto ennen tätä vuotta on viime syyskesältä Kolarista.