Viikon lintu

Tunturikihu

kirjoittaja | 8.2.2024

Sirkumpolaarinen laji, joka esiintyy lähes kaikilla Jäämerta ympäröivillä rannikkoalueilla. Meillä Tunturi-Lapin paljakka-alueiden lintu.

Asustaa puuttomilla tunturikankailla ja -soilla.

Pesä mitätön syvennys maassa. Munia on tavallisesti kaksi.

Ravintona sopulit ja muut pikkujyrsijät, joiden katovuosina syö hyönteisiä, linnunmunia ja -poikasia, loppukesällä myös marjoja.

Pesivä kanta vaihtelee rajusti ravintotilanteen mukaan: 100-5000 paria. Viime aikoina on ilmeisesti tapahtunut lievää taantumista.

Talvehtii Atlantin keskiosissa.

Viime vuosien tuloaikoja:

2013: 18.5.

2014: 20.5.

2015: 10.5.

2016: 21.5.

Tämän kevään ensimmäinen havainto 21.5.