Viikon lintu

Peukaloinen

kirjoittaja | 12.6.2018

Pesii lähes koko Euroopassa, paikoitellen Pohjois-Afrikan Välimeren rannikolla ja Lähi-idässä sekä Afganistanista Himalajan kautta Mantšuriaan, Venäjän Kaukoitään ja Sahalinille.  Lisäksi esiintyy pääosassa Pohjois-Amerikan havumetsävyöhykettä. Meillä esiintyy melko yhtenäisesti etelästä napapiirin tutumaan.

Valitsee elinympäristönsä lähinnä maanpinnan muodon ja alimman kasvillisuuden perusteella: ryteikköisyys, onkalot ja rehevyys ovat valttia. Pohjois-Suomessa suosii reheviä, jyrkkärinteisiä kuruja.

Pallomainen pesä on usein kaatuneen puun juurakossa, pienessä kuusessa tai katajassa yms. maassa, maanrajassa tai vähän sen yläpuolella. Tavallisin munamäärä näyttää olevan seitsemän..

Syö erilaisia pikkueläimiä, kylmän kauden hätäravintona pieniä siemeniä.

Pesivä kanta on yli kaksinkertaistunut viime vuosikymmeninä. Parimäärä vaihtelee voimakkaasti vuodesta toiseen: 50 000–120 000. Ilmastonmuutos on osaltaan vaikuttanut kannan kasvuun.

Äänet ovat pieneen kokoon nähden ällistyttävän voimakkaita. Laulu on hyvin voimakas, rytmikkään riemukas ja vauhdikas monivaiheinen säe.

Suomalaisten rengaslöytöjen perusteella talvehtimisalue ulottuu Tanskasta Keski-Eurooppaan (Suomen rengastusatlas II).

Viime vuosien tuloaikoja (LLY):

2014: 10.4.

2015: 9.4.

2016: 5.5.

2017: 3.5.