Viikon lintu

Haarahaukka

kirjoittaja | 8.2.2024

Yksi maailman laajimmalle levinneistä petolinnuista, joka pesii suurimmassa osassa Euraasiaa, Afrikkaa ja Australiaa. Meillä sen levinneisyys painottuu itärajan tuntumaan.

Suomessa harahaukan tunnetut pesät ja saalistusalueet ovat olleet lähes aina rannoilla.

Meillä pesät ovat olleet havupuissa. Munia on todettu 1-3 kpl.

Ravinto monipuolista: pääravintona kalat, kuolleet tai vahingoittuneet eläimet sekä haaskat, mutta saalistaa myös isoja hyönteisiä, sammakoita, matelijoita, linnunpoikasia ja pikkunisäkkäitä.

Maamme pesimäkanta on arvioitu 2010 äärimmäisen uhanalaiseksi. Laji on vähentynyt koko Euroopassa.

Lauhkeiden alueiden pesimälinnut muuttavat talveksi Afrikan ja Aasian trooppisiin ja subtrooppisiin osiin, joiden omat haarahaukat ovat paikkalintuja.

Viime vuosien tuloaikoja:

2013: 4.5.

2014: 30.4.

2015: 24.4.

2016: 29.4.