Muuttolinnut vaikeuksissa

kirjoittaja | 23.4.2024

Huhtikuun toisen viikon lämpöaallon myötä Lappiin saapui kymmeniä tälle keväälle uusia lintulajeja. Sitten muutto käytännöllisesti katsoen pysähtyi talviseen koleuteen ja lumisateisiin.

Viime viikolla, 15.-21.4., kirjattiin vain viisi uutta lajia, joiden varsinainen tuloaika saattoi hyvin olla jo edellisen viikon aikana, mutta linnut osuivat lintuharrastajien silmiin pienellä viipeellä.

Jos muuttorintama hiljeni, niin ruokintapaikoilla oli vilskettä. Helpon ravinnon perässä oli etenkin peippokoiraita, urpiaisia ja vihervarpusia. Monet jo tänne tulleet muuttolinnut kääntyivät takaisin etelään.

Alussa mainitun, toistaiseksi vilkkaimman muuttoviikon jälkeen Tornion Suensaaren pohjoispäässä nähtiin ruskosuohaukka 16.4. ja saman saaren eteläpäässä kolme päivää myöhemmin suopöllö.

Tuossa välissä Rovaniemelle ehtivät pohjansirkku 18.4. ja uivelopariskunta seuraavana päivänä.

Virtavästäräkki riemastutti sunnuntaina, 21.4., Rovaniemen Vanttauskoskella. Padon alakanavan rantakivikossa ruokailevan pitkäpyrstön kirkkaan keltainen rinta ja vatsapuoli loistivat upeasti padolle asti. Vuosi sitten laji saapui 19.4. ja sitä edellisenä keväänä 22.4.2024.

Kuluvan kevään muuttolintulistassa oli viime sunnuntaina 73 lajia, kun edellisenä keväänä vastaavana päivänä oli kaksi lajia enemmän. 2022 sen sijaan lintukevät oli edistynyt, niin että 21.4. saapuneita muuttolintulajeja oli 83.

Kun sää alkaa lämmetä loppuviikosta, patoutunut lintumuutto voi purkautua hurjalla voimalla. Silloin on vilskettä niin ilmassa, kuin sulan maan pälvillä ja vesien sulapaikoissa. Esimerkiksi Pellossa kannattaa varautua linturetkelle lauantaina, 27.4. Opastettu linturetki yleisölle alkaa kello kahdeksan Eeron puistosta.

 

Voimakkaasti vähentynyt pohjansirkku on toistaiseksi nähty Rovaniemellä ja Kemissä.