Aikainen tervapääsky ällistytti Meri-Lapissa

kirjoittaja | 30.4.2024

Hitaasti etenevän kevään ja miltei talvisten olojen vastapainoksi aitona kesälintuna pidetty tervapääsky yllätti näyttäytymällä 24.4. Torniossa ja Kemissä. Kyseessä olivat kevään ensimmäiset havainnot koko Suomessa! Kolmas havainto tuli seuraavana päivänä Perämeren rannikkoalueelta Pyhäjoelta.

Loppuviikosta lintumuutto käynnistyi toden teolla. Sunnuntaina, 28.4., laskettiin monien lajien osalta komeita päiväsummia. Esimerkiksi piekanoita, Lapin myyrähaukkoja, ynnättiin yhteensä 259 yksilöä, joista pelkästään Simon Leipiöstä 180. Muutto oli voimakasta nimenomaan Meri-Lapissa, sillä muun Lapin osuudeksi jäi vain neljätoista piekanaa.

Meri-Lapissa havaittiin tuona sunnuntaina piekanan lisäksi seitsemän muuta haukkalajia: haara-, sinisuo- varpus- hiiri- tuuli- ja ampuhaukka sekä keväälle uutena lajina sääksi. Muualla Lapissa päivän lajimäärä jäi neljään.

Vaikka piekana muuttoa oli hieno seurata, sepelkyyhkyjä oli liikkeellä paljon enemmän, 425 yksilöä, joista Meri-Lapin osuus oli 321.

Jostain kumman syystä kurjen kohdalla luvut olivat toisinpäin: 28.4. Meri-Lapista ilmoitettiin neljä kurkea, kun muualta Lapista summaksi tuli 156.

Keväälle uusia muuttolintulajeja kirjattiin 28.4. kuusi, kaikki Meri-Lapissa: lyhytnokkahanhi, harmaasorsa, pikkukuovi, punajalkaviklo ja valkoviklo sekä jo aiemmin mainittu sääksi.

Kun sorsa-, haukka- ja kahlaajamuutto ovat käynnistyneet hyvin ja rastasmuutto on suureksi osaksi edessäpäin, ensi lauantain Tornien taistossa saataneen seurata tosi vilkasta lintuliikennettä. Kuka vain linnuista kiinnostunut on tervetullut seuraamaan Tornien taistoa. Kisaan osallistuvat tornit löytyvät netistä osoitteella www.birdlife.fi/tornientaisto.

Tukkasotkakoiras on helppo tuntea äkkijyrkän mustavalkeasta höyhenpuvusta ja komeasta niskatukasta. Ensimmäinen havainto lajista tehtiin tänä vuonna 26.4. Kemissä.