Pulmusia pientareilla

kirjoittaja | 7.4.2023

Ennen viime viikkoa Lapista oli ilmoitettu alun toistakymmentä pulmushavaintoa yhteensä noin neljästäkymmenestä yksilöstä. Viikkoa myöhemmin havaintoja oli yli sata ja nähtyjä pulmusia runsaat 1200 yksilöä!

Laulujoutsenhavaintoja on kertynyt kymmenittäin, mutta yksilömäärät ovat toistaiseksi olleet pieniä – lukuun ottamatta Muonion Kutunivan kuuluisaa talvehtimissulaa, jossa kansallislintuja on laskettu yhdellä kertaa pitkälti toistakymmentä.

Harmaalokkeja oli Tornion Riukkajängällä maaliskuun lopussa yli 70 yksilöä. Rovaniemellä ovat lokkiparvet olleet harvassa. 19.3. saatiin sentään ihailla kahdeksan harmaalokin muuttoparvea matkalla koilliseen.

Keväälle uusia muuttolintulajeja kirjattiin menneellä viikolla (27.3.-2.4.) vain kaksi: uuttukyyhky Tornion Pirkkiössä heti maanantaina ja telkkä Rovaniemen Oikaraisessa seuraavana sunnuntaina.

Sepelkyyhkymuutto on ollut toistaiseksi tunnustelua. Keminmaan hyvin varhaisen (4.3.) havainnon jälkeen saatiin seuraavaa odotella maaliskuun lopulle. Aprillipäivään mennessä oli tiedossa vasta neljä yksittäistä sepelkyyhkyä, kaikki Meri-Lapista.

Muuttolinnuille ei täällä pohjoisessa ole mainittavasti pälvipaikkoja tai sulavesiä, mutta lämpenevät säät tuonevat silti pikku ryntäyksen pääsiäisenaikaan.

Uuttu- ja sepelkyyhky ovat karaistuneita lintuja, jotka eivät kavahda talvisiakaan olosuhteita. Tässä sepelkyyhky.