Haarapääsky Inarissa

kirjoittaja | 12.4.2023

Haarapääsky teki sen taas: kevään ensimmäiset nähtiin Pohjois-Suomessa! Ykköspääsky lenteli ensimmäisenä pääsiäispäivänä Suomussalmen Selkoskylällä ja toinen saman päivän illalla Inarin kirkolla.

Haarapääskyn suorin reitti Etelä-Afrikasta Pohjois-Suomeen kulkee Venäjän kautta käymättä lainkaan eteläisessä Suomessa, joten esimerkiksi pääkaupunkilaiset saavat vielä odottaa näitä kesälintuja. 3.4.2017 Suomen varhaisin haarapääsky tavattiin Rovaniemen Napapiirillä ja Lapin kaikkien aikojen ennätyspäivä on maaliskuun lopulta.

Kun tammikuun taviokuurnista maalis-huhtikuun vaihteeseen Lapin kahden lintuyhdistyksen alueilla havaittiin 22 muuttolintulajia, viime viikolla (3.-9.4.) niitä kirjattiin seitsemäntoista peiposta, kiurusta ja kottaraisesta töyhtöhyyppään, sinisorsaan. kanadanhanheen ja västäräkkiin…

Töyhtöhyyppä on karaistunut kahlaaja, joka ei pelkää lumihankia.

Pitkäperjantaina keväälle uusia lajeja saatiin kahdeksan, mm. merihanhi, niittykirvinen ja lapinsirkku Kemissä, isokoskelo Ylitorniolla sekä luotokirvinen Inarin Kettukoskella.

Lapissa melko harvinainen kangaskiuru nousi lentoon Kemin Nällin lumenkaatopaikalta 9.4. Meri-Lapin varhaisin keväthavainto on samasta paikasta kahden vuoden takaa: 28.3.2021.

Vaikka saapuneita muuttolintulajeja on jo nelisenkymmentä, lähes kaikkien lajien yksilömäärät ovat toistaiseksi olleet pieniä. Vain taviokuurnia ja pulmusia on ilmoitettu yhteensä tuhansia sekä harmaalokkeja ja laulujoutsenia satoja.

Vähäiset pälvipaikat ja pienet sulan veden alueet ovat käytännöllisesti katsoen tyhjiä, mutta lähipäivinä tilanne muuttunee nopeasti – siivekäs elämä valtaa täkäläisetkin maisemat.

Läheltä nähtyinä keväiset kottaraiset ovat selvästi täplikkäitä, mutta höyhenpuvun kuluessa ne muuttuvat kiiltävän mustiksi.