Muuttolinnut valtasivat maisemat

kirjoittaja | 1.5.2023

Mennyt viikko alkoi koleana ja lintumuutto oli lähes pysähdyksissä. Keskiviikkona maa oli suuressa osassa Lappia uuden lumen peitossa ja lämpötila nollassa. Lämmin torstai ja melko lämmin yö perjantaita vasten laukaisivat sitten muuttolintuvyöryn, joka äkkiä täytti maisemat siivekkäällä elämällä.

Kun viikolla 17.-23.4. Tiira-lintuhavaintojärjestelmään ilmoitettiin Lapista 167 vihervarpusta, niin huhtikuun kahtena viimeisenä päivänä lukema oli 4 324! Mm. ruokintapaikoilla oli vilskettä peippojen ja vihervarpusten ansiosta.

Lähes yhtä hyvä esimerkki oli räkättirastas: huhtikuun 23. päivään mennessä Tiiraan oli kirjattu 209 yksilöä, kun taas huhtikuun kolmelta viimeiseltä päivältä räkättien lukumäärä oli 688 yksilöä.

Kun vihervarpuset rynnistivät erityisesti varhain lauantaina (30.4.), mustalinnut tulivat äkkirynnäköllä keskiviikkoa vasten yöllä, sillä päivän valjettua laji löytyi peräti seitsemästä eri paikasta Kemistä Kemijärvelle.

Viikon pikkuharvinaisuuksista kannattaa mainita Inarin ja Rovaniemen tundrahanhet, Rovaniemen ja Ylitornion haarahaukat sekä Tornion mustapyrstökuiri ja tiibetinhanhi.

Haukkamuutto on ollut pitkin kevättä varsin vaisua, mutta vappuaattona alkoi näkyä piristymisen merkkejä, kun mm. Keminmaan Kallinkankaan tarkkailussa päästiin yli neljäänkymmeneen muuttaneeseen piekanaan. Muualla Lapissa lukemat olivat paljon pienempiä.

Lähipäivinä kannattaa tarkkailla taivasta, sillä piekanoiden muutto on komeaa katseltavaa. Jos oikein hyvin käy, yhtaikaa taivaalla saattaa kaarella useita haukkoja. Piekanoiden ohella voi mennä mm. hiiri-, varpus-, sinisuo- ja tuulihaukkoja.

Pian tulevat myös suuret vesilintujoukot kasvaviin sulapaikkoihin ja kahlaajia niiden rannoille.

Pikkutylli löytyi lumisateisen yön jälkeen sekä Torniosta että Rovaniemeltä.

Suurinta rastastamme, kulorastasta, on tavattu viime aikoina poikkeuksellisen paljon. Sen hyviä tuntomerkkejä ovat pyöreät vatsapuolen täplät, joista muutamat voivat rinnalla yhtyä isoiksi, tummiksi laikuiksi.