Lintujen kevätmuutto nytkähti vauhtiin

kirjoittaja | 25.4.2023

Huhtikuun puolivälissä vaikutti siltä, että lintujen kevätmuutossa olivat jarrut päällä, mutta viime viikolla (17.-23.4.) tilanne muuttui selvästi. Lappiin saapui viikossa 23 keväälle uutta lintulajia – tämän kevään ennätys.

Sunnuntaina, 23.4., Tornion Pikisaaren vaiheilta laskettiin yli tuhat naurulokkia ja Rovaniemen Ounaskoskelta yli kolmesataa. Kaupunkikeväiden tuttu kirkuna alkaa olla totta. Kuoveja ja kurkia havaittiin kymmenittäin.

Kuovi on Meri-Lapin ja eteläisen Tornionjokivarren maisemalintu.

Miltei puolet uusista muuttolintulajeista kirjattiin perjantaina ja lauantaina. Meri-Lappi kahmaisi kaikki perjantain lajit: tavi Keminmaassa, ruskosuohaukka Kemissä, arosuohaukka ja kivitasku Tornion kuuluisalla Raumojärven Hallaniityllä sekä laulurastas Tervolassa.

Sunnuntain uudet tulokkaat jakautuivat laajalle alueelle: ristisorsa Kemijärvelle, haapana ja tylli Kemiin, jouhisorsa ja sepelrastas Rovaniemelle sekä nuolihaukka Pelloon.

Maanantaina, 17.4., löytyi harmaahaikara Utsjoen Patonivasta. Lähes kurjen kokoinen mutkakaulainen pitkäkoipi oli luultavasti tullut Norjan kautta, kuten aikoinaan Muoniosta valtatieltä lentoon noussut yksilö (12.3.2010) ja Enontekiön Hetan maaliskuinen tikarinokka 29.3.2012. Harmaahaikaran pesintäalue ulottuu Norjassa Atlantin rannikkoa pitkin Lofooteille asti.

Töyhtöhyyppiä on tavattu Ivaloa myöten, mutta ylivoimainen enemmistö sadoista Lappiin tulleista hyypistä viihtyy yhä napapiirin eteläpuolella.

Arvelin Inarin kirkolle 9.4. saapuneen haarapääskyn palaavan pikimmiten tulosuuntaansa. Näin ei tainnut käydä, sillä luultavasti sama yksilö lenteli kaksi päivää myöhemmin Hotelli Juutuan vaiheilla. Sittemmin haarapääskystä on havainto Ivalosta (21.4.) ja Kittilästä (23.4.).

Koleina lähipäivinä muutto hiipunee, niin että huhtikuun lopun tavanomainen linturyntäys jäänee haaveeksi.

Toistaiseksi punakylkirastaita on nähty vähän, mutta vapun jälkeen ne näkyvät ja kuuluvat pihoissa ja metsänreunoissa.