Isosirrit matkalla Siperiaan

kirjoittaja | 18.6.2019

Juhlapukuinen isosirrin höyhenys on suureksi osaksi komean ruosteenpunainen. Sellaisena se on yksi upeimmista kahlaajista, talvipukuisena taas vaatimattoman harmahtava ja valkoinen.

Isosirri on Suomessa läpimuuttaja matkallaan Atlantin rannikoilta Siperian tundralle. Osana suurta, arktista kevätmuuttoa lajin edustajia kiiruhtaa touko-kesäkuun vaihteen tienoilla tuhansittain Suomenlahtea pitkin kohti karuja, pohjoisia pesimäseutujaan.

Arktikan sivupärskeinä Lappi saa pienen osan tästä mahtavasta muuttoilmiöstä. Pohjanlahtea seurailevasta vähäisestä isosirrimuutosta on vuosikymmenten mittaan tehty joitakin kymmeniä havaintoja niin Meri-Lapissa kuin Lapin sisämaa-alueilla.

Utsjoella, Vetsikon läheisellä tunturiylängöllä, Skoarrajärven rantamilta 15.6. löytyneet kaksi isosirriä olivat kuitenkin kaiken todennäköisyyden mukaan Norjan Atlantin rannikkoa lentäneitä Siperian matkaajia. Kirkkaalla säällä hyvin korkealla matkaavat kahlaajat ovat nähneet edessään siintävän Varanginvuonon ja oikaisseet. Skoarrajärven kaksikko lienee tarvinnut lepoa kesken muuttoponnistuksen.

Samalla, kun myöhäisten muuttolintujen joukot ovat täydentyneet, Torniossa kirjattiin tiibetinhanhi Meri-Lapille uutena kevätmuuttajana 10.6. – se oli tavattu Lapin lintutieteellisen yhdistyksen (LLY) alueella jo 17.5. Sepelhanhen kohdalla kävi toisinpäin: LLY:n ensimmäinen vasta 11.6. Kemijärvellä, kun tämä arktinen hanhi nähtiin Torniossa 21.5.

Suomenlahdella kymmenin tuhansin Pohjois-Venäjän tundralle muuttavaa sepelhanhea ei havaita Lapissa läheskään joka kevät, joten edellä mainitut tapaamiset ovat olleet varsin poikkeuksellisia.

Vuosi sitten tavatuista kevätmuuttajista puuttuvat vielä mm. kyhmyjoutsen, viiriäinen, kattohaikara, luhtahuitti ja kuhankeittäjä.

Viikon lintu

Isosirri

kirjoittaja | 18.6.2019

Pesii laikuittaisesti Euraasian ja Pohjois-Amerikan pohjoisimmissa osissa. Meillä tavataan läpimuuttajina lähinnä Siperian isosirrejä. Tämän kevätmuuton aikana on tähän mennessä ilmoitettu Tiira-havaintojärjestelmään 64 havaintoa yli 6000 yksilöstä Suomenlahdelta ja noin 30 havaintoa runsaasta sadasta yksilöstä Pohjanlahdelta.

Pesä maassa. Munia on kolme tai neljä. Molemmat puolisot hautovat. Naaras lähtee paluumuutolle pian poikasten kuoriutumisen ja koiraskin, ennen kuin poikaset ovat lentokykyisiä.

Ravintona ovat hyönteiset, nilviäiset ja muut selkärangattomat pikkueläimet.

Koko maailman pesimäkanta on noin 1,5 miljoonaa yksilöä.

Suomen kautta muuttavat isosirrit talvehtivat Atlantin rannikolla Brittein saarilta Etelä-Afrikkaan.

Lapissa havaittuja tuloaikoja:

2009: 23.5. (Xenus)

2010: 7.6. (LLY)

2014: 12.5. (LLY)