Muutonseurantaa Niskanperällä – petolinnut pääosassa

kirjoittaja | 23.4.2016

Petolinnut nousivat pääosaan muutonseurannassa 23.4.2016 Rovaniemen Niskanperällä. Jopa kokeneimmat lintuharrastajat totesivat näyttäytyneiden piekanoiden kokonaismäärän poikkeuksellisen suureksi: yhteensä parisenkymmentä – ja yhtäaikaa taivaalla tornin yläpuolell viisi kappaletta. Osa piekanoista selvästi levähti paikalla hetkisen havaittuaan hyvän myyräpellon – niinpä paikallisiakin lintuja oli hyvinkin puolenkymmentä.

Piekanoiden lisäksi havainnoitsijoita ilahduttivat muutama tuulihaukka – joita toki peltoaukealla oli paikallisenakin useampia- sekä sinisuohaukka, sekin parin paikallisen uroksen ja parin muuttavan naaraan voimin. Yksinäinen merikotka teki matkaa ”väärään suuntaan”, Kemijokea etelään päin.

Hanhimuutto oli vielä vaatimatonta: kaksi kahdeksan yksilön metsähanhiauraa, ja muutama pari tai yksittäinen hanhi – luultavasti lähellä pesiviä. Kurkimuutto näytti kylläkin käynnistyvän isommassa määrin juuri tänään: 28 yksilön aura, kaksi 15-16 yksilön auraa ja lisäksi muutama pari tai yksittäinen lintu.

Pikkulintupuolellakaan ei suurilla yksilömäärillä juhlittu: yksittäisiä västäräkkejä, peippoja, keltasirkkuja ja tietenkin paikallisia tiaisia. Pari räkättirastasta ja kulorastasta näyttäytyi myös.

Juuri kun tiimalasi kääntyi ”virallisen” havainnointiajan loppuun klo 13, tornissa pääosin aurinkoisesta säästä nauttineita harrastajia ilahdutti yli 40 yksilön merimetsotokka, joka matkasi pohjoiseen lintutornin länsipuolitse, kääntyen siis pois jokireitiltä.

Aamuviideltä viriteltiin rensselit kuntoon seurantaa varten.

Aamuviideltä viriteltiin rensselit kuntoon seurantaa varten.

 

Muutonseuranta 2016-04-23 -5

Kahdeksan yksilön metsähanhiaura ohitti tornin kohta seitsemän jälkeen.

 

Muutonseuranta 2016-04-23 -7

Piekanoita oli sekä muuttavana että paikallisena.

Muutonseuranta 2016-04-23 -4

Sinisuohaukkanaaras aiheutti lähestyessään veikkauksia myös arosuohaukasta – no ei tällä kertaa kuitenkaan harvinaisempaa lajia nähty.

Muutonseuranta 2016-04-23 -3

Myös tuulihaukka tervehti tornissaolijoita useampaan kertaan.

Päivän komein kurkiaura - 28 yksilöä.

Päivän komein kurkiaura – 28 yksilöä.

Kellon lähestyessä yhtä tornin länsipuolelta matkasi yli 40 yksilön merimetsoaura.

Kellon lähestyessä yhtä tornin länsipuolelta matkasi yli 40 yksilön merimetsoaura.