Lentääkö Jasmin taas Hollantiin?

kirjoittaja | 12.8.2020

Jasminin kesäinen kotipaikka on Rovaniemen Kirkkolammella. Sen rantamilla Jasmin on kasvattanut jo useita perheitä.

Jasmin on haapananaaras. Haapana on sorsalintu, joka pesii koko Suomessa pohjoisinta Lappia myöten.

Sen kevätmuutto Lappiin alkaa tyypillisesti huhtikuun puolenvälin tienoilla. Syksyisin viimeiset yksilöt saattavat viipyä marraskuulle saakka.

Rovaniemeläinen lintuasiantuntija Jukka Simula luki haapananaaraan jalasta keltaisen renkaan, niin sanotun lukurenkaan, ensimmäisen kerran heinäkuussa 2016.

Ensimmäisen lukukerran, ”kontrollin”, nimipäiväsankarin mukaan Simula antoi linnulle nimeksi Jasmin.

Rengastajat tekevät yhteistyötä laajalti ympäri maailman. Kertyneistä tietovarastoista oli helppo selvittää, että Jasmin oli rengastettu Hollannissa helmikuussa 2015.

Rengastushetkellä Jasminilla oli ikää vähintään kaksi vuotta, joten nyt lintu on jo hyvinkin aikuinen, vähintään 7-vuotias.

Rengastuksen tekivät hollantilaisen tutkijaryhmän jäsenet De Wouden kaupungin alueen kosteikolla, parikymmentä kilometriä Amsterdamista pohjoiseen.

Muuttomatka Rovaniemen ja De Wouden välillä on toistunut samanlaisena vuosittain. Jasminin rengas on luettu De Woudessa ja Rovaniemellä useita kertoja.

Simula on tavannut Jasminin Kirkkolammella nyt neljä kertaa, vuosina 2016, -18, -19 ja -20.

Muuttomatka ei pituudellaan (vajaa 2000 km) ennätyksiä hätyyttele, mutta sen sijaan mielenkiintoinen on tieto linnun paikkauskollisuudesta. Tämä onkin yksi tiedoista, joita rengastuksen avulla kerätään.

Tämän kesän pesintätulos Kirkkolammella oli hieno: Jasmin on kasvattanut kuutta poikasta. Tiedä vaikka tapaisimme jälkikasvua tulevina kesinä samassa ympäristössä.

Jukka Simula seuraa haapananaaras Jasminin poikueen matkaa Rovaniemen Kirkkolammella.