Lintuharrastuskurssi 2020

Keväällä 2018 toteutettu lintuharrastuksen peruskurssi saa jatkoa. Keväällä 2020 järjestetään 11 luentomuotoista tapahtumaa ja lukuisia retkiä eri kohteisiin Rovaniemellä.

Kurssi sopii niin aloittaville harrastajille kuin aiemminkin mukana olleille – eikä ikäkään ole rajoite mihinkään suuntaan. Nuoret ja varttuneemmat ovat tervetulleita mukaan!

Käymme läpi 100 lappilaista lintulajia kuvin ja sanoin – kurssin aikana voit siis vaikka käynnistää oman 100 lintulajia haasteen (ks. https://www.birdlife.fi/lintuharrastus/100lintulajia/).

Lajikuvausten lisäksi käymme läpi lintujen tilannetta Lapin näkökulmasta (mihin suuntaan kanta kehittyy) sekä lintujen ympäristöön liittyviä asioita (ruokinta, pöntötys, missä oleskelevat ja milloin ovat ilonamme).

Avaustilaisuus on Lapin Ammattikorkeakoulun Borealis-salissa 16.1. klo 17.00.

Kurssi on avoin kaikille. Kurssille voi tulla mukaan vaikka ei olisi ihan alkuun ehtinytkään, mutta järjestelyiden vuoksi pyydämme ilmoittautumisia ennen mukaan tuloa sähköpostilla osoitteeseen sihteeri@lly.fi

Tervetuloa mukaan!

t. Ismo ja Esko

 
KURSSIN YLEISTIETOALuentopäivät

Kaikki luennot järjestetään Lapin Ammattikorkeakoulun Borealis-salissa alkaen klo 17.00, osoite Jokiväylä 11. Sali löytyy pääoven läheltä.

Luentopäivät: 16.1., 29.1., 11.2., 27.2., 11.3., 24.3., 9.4., 22.4., 5.5., 19.5., 3.6.

Retket:

25.-26.1. pihabongauspäivystykset Tavivaarassa ja Ounasvaaralla (ks. tarkemmin alempaa)

 


Kimppakyytejä

lintutapahtumien yhteydessä olemme hyödyntäneet usein kimppakyytejä. Rantavitikallekin kulkeminen voi olla hankalaa, ja myöhemmin keväällä teemme retkiä hiukan keskustan ulkopuolellekin – ei kauaksi, mutta kuitenkin kilometrien päähän.
Kimppakyyti toimii niin, että sähköpostilla voi ilmoittaa niin kyytin tarpeesta kuin tarjonnastakin, ja myös tapahtumissa voi sopia kyyteistä.
Ilmoittele mistäpäin olet tulossa, niin on helpompi yhyttää kyytiläiset ja kuskit.

Kurssin pinnakisa 17.1. – 2.6.

Kirjataan kurssin aikana havaitut lajit pinnakisasovellukseen.

Toimi näin:

  • mene verkko-osoitteeseen https://www.lly.fi/pinnakisa/
  • Rekisteröidy ja/tai kirjaudu
  • Valitse kisa ”Lintukurssin 2020 pinnakisa”
  • Klikkaa ”Osallistu”
  • Anna tarpeelliset osallistujatiedot
  • Valitse lajit klikkaamalla joko lajinimeä tai nimen vieressä olevaa laatikkoa
  • Lajinimi -> kirjaus tapahtuu automaattisesti samalle päivälle
  • Nimen vieressä oleva laatikko -> voit antaa kirjaukseen havaintopäivän
  • Tallenna

 
TIEDOTTEITA JA UUTISIA

 

Pihabongauspäivystykset 25.-26.1.

Kurssin ensimmäinen ulkoilmatapahtuma liittyy valtakunnalliseen Pihabongaus-viikonloppuun. Tämä BirdLifen järjestämä tapahtuma ajoittuu viikonloppuun 25.-26.1. Tarkempia tietoja verkkosivulta https://www.birdlife.fi/tapahtumat/pihabongaus/.

Pihabongauksen ideahan on tarkkailla lintuja pihalla tai vastaavalla paikalla tunnin ajan. Varaa siis aikaa vähintään tuo tunti myös lintuharrastuskurssin tapahtumiin.

Päivystykset:

Ismo päivystää Tavivaarassa kappelin parkkipaikan läheisyydessä sunnuntaina 26.1. klo 10-12 (kartta: https://goo.gl/maps/CkqMMSQap3ejQnkb8).

Esko päivystää Ounasvaaran ruokinnoilla molempina päivinä, parkkipaikan ruokinnalla aika on 10-11 ja laavun ruokinnalla 11.30-12.30. Klo 11-11.30 on siirtyminen parkkipaikalta laavulle kävellen luontopolkua/talvikävelyreittiä pitkin. Paikoista tarkempaa tietoa verkkosivulta https://www.lly.fi/lintutornit/#rov.

Voit osallistua yhteen tai useampaan päivystykseen. Ilmoita tulosi sähköpostilla sihteeri@lly.fi, niin voimme hieman jakaa joukkoja eri ajoille. Kurssilaisia kun on kaikkiaan jo yli 150, niin kaikki eivät ehkä mahdu samaan tilaisuuteen yhdellä kertaa!

 


Kurssi käynnistyi 16.1.

Kevään 2020 lintukurssi on pyörähtänyt käyntiin. Ensimmäinen luentotilaisuus pidettiin torstaina 16.1. Lapin Ammattikorkeakoululla Rovaniemen Rantavitikalla.

Ensimmäisellä luennolla käytiin luonnollisesti läpi kurssiin liittyviä käytännön asioita, esiteltiin lintuopas ja kiikareita. Suomalaisen Kirjakaupan lahjoittaman Lintuoppaan voitti arvonnassa Helena Mäntymäki.

Ensimmäisen luennon lajit olivat varpunen, pikkuvarpunen, punatulkku, viherpeippo, talitiainen, hömötiainen, sinitiainen, lapintiainen ja pyrstötiainen.

Tilaisuudessa oli paikalla 112 kurssilaista kaikkiaan 148 imoittautuneesta.