Lintuharrastuskurssi 2020

 

Lintuharrastuskurssi on keskeytetty

Vallitsevan virustilanteen ja valtioneuvoston suositusten mukaisesti LLY:n hallitus on päättänyt minimoida kokoontumiset tältä keväältä. Tämä tarkoittaa lintuharrastuskurssin keskeytymistä ja siihen liittyvien tapahtumien peruuntumista.

Kurssin jatkosta on vielä täysin mahdotonta sanoa mitään varmaa.

Luonnossa liikkumista, lintujen tarkkailua, laskentoja ja muita lintuharrastuksen muotojahan voi toki jatkaa – edellyttäen että suurempia kokoontumisia ei järjestetä.

Tilanteesta huolimatta toivotamme kaikille terveyttä ja mukavaa lintukevättä!

t. Ismo ja Esko

 


Keväällä 2018 toteutettu lintuharrastuksen peruskurssi saa jatkoa. Keväällä 2020 järjestetään 11 luentomuotoista tapahtumaa ja lukuisia retkiä eri kohteisiin Rovaniemellä.

Kurssi sopii niin aloittaville harrastajille kuin aiemminkin mukana olleille – eikä ikäkään ole rajoite mihinkään suuntaan. Nuoret ja varttuneemmat ovat tervetulleita mukaan!

Käymme läpi 100 lappilaista lintulajia kuvin ja sanoin – kurssin aikana voit siis vaikka käynnistää oman 100 lintulajia haasteen (ks. https://www.birdlife.fi/lintuharrastus/100lintulajia/).

Lajikuvausten lisäksi käymme läpi lintujen tilannetta Lapin näkökulmasta (mihin suuntaan kanta kehittyy) sekä lintujen ympäristöön liittyviä asioita (ruokinta, pöntötys, missä oleskelevat ja milloin ovat ilonamme).

Avaustilaisuus on Lapin Ammattikorkeakoulun Borealis-salissa 16.1. klo 17.00.

Kurssi on avoin kaikille. Kurssille voi tulla mukaan vaikka ei olisi ihan alkuun ehtinytkään, mutta järjestelyiden vuoksi pyydämme ilmoittautumisia ennen mukaan tuloa sähköpostilla osoitteeseen sihteeri@lly.fi

Tervetuloa mukaan!

t. Ismo ja Esko

 
KURSSIN YLEISTIETOALuentopäivät

Kaikki luennot järjestetään Lapin Ammattikorkeakoulun Borealis-salissa alkaen klo 17.00, osoite Jokiväylä 11. Sali löytyy pääoven läheltä.

Luentopäivät: 16.1., 29.1., 11.2., 27.2., 11.3., 24.3., 8.4., 22.4., 7.5., 19.5., 3.6. Pidettyjen luentojen päivämäärää klikkaamalla pääset kyseisen luennon materiaaleihin.

 

Retket ja muut tapahtumat:

25.-26.1. pihabongauspäivystykset Tavivaarassa ja Ounasvaaralla (ks. tarkemmin alempaa)

16.2. ja 23.2. lintukävelyt keskustassa ja Rantavitikalla (ks. tarkemmin alempaa)

4.3. pöllöretki (säävaraus, varapäivä 5.3., ks. tarkemmin alempaa)

21.3. pönttötalkoot REDUn Jänkätien tiloissa

29.3. rengastustapahtuma Ounasvaaran luontopolun laavun ruokinnalla klo 9-13

Päivystyksiä / retkiä: Jängislahti, Jätkänkynttilän sula, Hyötyjäteasema, Niskanperä, Kuolajokisuu, Harjulampi. Ajankohdat sovitaan tarkemmin muuttolintujen saapumisen myötä.

9.5. Tornien Taisto, yhteishavainnointia

 


Kimppakyytejä

lintutapahtumien yhteydessä olemme hyödyntäneet usein kimppakyytejä. Rantavitikallekin kulkeminen voi olla hankalaa, ja myöhemmin keväällä teemme retkiä hiukan keskustan ulkopuolellekin – ei kauaksi, mutta kuitenkin kilometrien päähän.
Kimppakyyti toimii niin, että sähköpostilla voi ilmoittaa niin kyytin tarpeesta kuin tarjonnastakin, ja myös tapahtumissa voi sopia kyyteistä.
Ilmoittele mistäpäin olet tulossa, niin on helpompi yhyttää kyytiläiset ja kuskit.

Kurssin pinnakisa 17.1. – 2.6.

Kirjataan kurssin aikana havaitut lajit pinnakisasovellukseen.

Toimi näin:

 • mene verkko-osoitteeseen https://www.lly.fi/pinnakisa/
 • Rekisteröidy ja/tai kirjaudu
 • Valitse kisa ”Lintukurssin 2020 pinnakisa”
 • Klikkaa ”Osallistu”
 • Anna tarpeelliset osallistujatiedot
 • Valitse lajit klikkaamalla joko lajinimeä tai nimen vieressä olevaa laatikkoa
 • Lajinimi -> kirjaus tapahtuu automaattisesti samalle päivälle
 • Nimen vieressä oleva laatikko -> voit antaa kirjaukseen havaintopäivän
 • Tallenna

 


Kurssin osallistumismaksu

 • Täysin vapaaehtoinen
 • Ehdotus: liity jäseneksi jos et vielä ole
 • Tai: tee lahjoitus (maksu LLY:n tilille FI65 1544 3000 1575 32, viite ”Lintukurssi lahjoitus”)

 
TIEDOTTEITA JA UUTISIA

 

Pöllöt hiljaisena 4.3.

27 kurssilaista kävi toteamassa hiljaisuuden pöllörintamalla 4.3.

Pöllöjen kuunteluretkelle lähdetiin klo 19 Rovaniemen Postitalolta. Retki suuntautui Aavasaksan tien varteen liki Ylitornion rajaa, ja paluumatkalla koukattiin Valajaskoskelta joen toiselle puolelle ja pyörähdetiin Tavivaarassakin.

Lieköhän pöllöillä edelleenkin työlästä hankkia ravintoa, kun kaikilla pysähdyspaikoilla kuunneltiin vain hiljaisuutta. No muutama koira ja ihmisen aiheuttama ääni toki kuului, vaan ei pöllöjen ääntelyä.

Vanhan lintuharrastajan täytyy todeta perinteisesti, että havainto se on nollahavaintokin – monasti ihan tärkeäkin.

 


Lintukävelyn havainnot 23.2.

Kaikkiaan 22 kävelijää osallistui 23.2. Rantavitikan lintukävelyyn. Taaskin sää suosi, yöllinen lumi- ja räntäsade oli lakannut, ja loppuvaiheessa jopa aurinko pilkisti hiukan pilven raosta.

Liki kaksi tuntia käveltiin tälläkin kertaa, Rantavitikkaa kierrellen. Susivoudilta lähtö, Korvanrantaa ympäri Etelärannalle, Toukotien lenkki ja paluu Rantavitikantien ja Yliopistokadun kautta takaisiin Susivoudille.

Havaintomäärä oli ihan mukava tälläkin kertaa: 11 lajia ja 209 yksilöä. Viherpeippo oli nyt yleisin havainto, 75 yksilöä.

Pikku yllätys tavoitettiin tällä kertaa ihan reissun lopussa Susivoudin parkkipaikan reunalta koivusta: pyrstötiainen. Nehän ovat pääosin jo vaeltelunsa jatkaneet muualle kuin Lappiin – toki jokunen havainto on vielä viime viikoiltakin kirjattu.

 

Kaikki lajit ja yksilömäärät:

Viherpeippo 75
Pikkuvarpunen 30
Harakka 27
Varis 25
Talitiainen 22
Urpiainen 14
Sinitiainen 7
Varpunen 4
Punatulkku 2
Tundraurpiainen 2
Pyrstötiainen 1

 


Lintukävelyn havainnot 16.2.

21 kurssilaista kokoontui sunnuntaina 16.2. Piekkarin parkkiin klo 10. Keskustan lintukävely saatiin tehdä leppoisassa säässä, asteen parin pakkasessa. Tuulikaan ei kauheasti kiusannut, pilvistä kylläkin oli.

Parin tunnin reissu vei ryhmän torilta Kemijoen rantaan, sitä pitkin Jätkänkynttilän sillan alitse, Toripuistikon kautta nelostien yli ja Lapinkävijäntietä takaisin torin kupeeseen.

Havaintoihin kertyi yhdeksän lajia, joista peräti 183 yksilöä. Suurimmat yksilömäärät laskettiin kesykyyhkystä, yhteensä 54 kappaletta. Seuraavaksi eniten oli naakkoja, 41 yksilöä.

Mukava pikku yllätys oli vanhan lääninhallituksen nurkalta yhytetty räkättirastas. Jonkinlainen erikoisuus lienee ollut sekin, että varpusia havaittiin 6 yksilöä, mutta pikkuvarpusia ei yhtään.

 

Kaikki lajit ja yksilömäärät:

Kesykyyhky 54
Naakka 41
Varis 34
Harakka 24
Talitiainen 15
Varpunen 6
Urpiainen 4
Viherpeippo 4
Räkättirastas 1
Yhteensä 9 lajia yhteensä 183 yksilöä

 

Lintuharrastuskurssiin kuuluneen lintukävelyn 16.2.2020 mukava pikku yllätys oli räkättirastas vanhan lääninhallituksen nurkalla Rovaniemellä.


Pöllöretki 4.3.

Pöllöretki tehdään iltasella, kun pimenee. Ajellaan sopiviin paikkoihin, pysähdytään kuuntelemaan ja tunnistamaan pöllöjen (ja muidenkin luontokappaleiden) ääniä.

Lähtö klo 19 Postitalon parkista Linja-autoasemaa vastapäätä, paluu samaan paikkaan ennen puoltayötä. Matkan suunta päätetään pöllötilanteesta riippuen aika lähellä retkipäivää.

Kovalla tuulella ei pöllöretkelle kannata lähteä, joten otetaan säävaraus. Varapäivä on 5.3.

Ilmoittaudu sähköpostilla sihteeri@lly.fi, ja ilmoita myös, voitko lähteä autolla ja montako henkilöä kyytiisi mahtuu.

 


Lintukävelyt 16. ja 23.2. klo 10-12

Lintukävelyillä kuljetaan hitaasti suunnilleen 3 km matka ja lasketaan kaikki nähdyt lintuyksilöt lajeittain. Toimintatapa on sama kuin Luonnontieteellisen museon talvilintulaskennoissa, toki matka on selvästi lyhempi.

16.2. tarkastelemme lintutilannetta keskustan liepeillä. Kokoontuminen klo 10 kauppatorin viereen Piekkarin puolen parkkipaikalle. Reitti kulkee kauppatorilta Kemijoen rantaan, rantaa pitkin Jätkänkynttilän sillan pieleen, edelleen Koskikatua ylöspäin Lapinkävijäntielle ja takaisin kauppatorille.

 

23.2. liikutaan Rantavitikan alueella. Kokoontuminen klo 10 Susivoudin kentän parkkipaikalle. Reitti kulkee Korvanrantaa Etelärannalle saakka ja Toukotien lenkin jälkeen Rantavitikantietä takaisin Susivoudin parkkiin.

 

Kävelyille on säävaraus, jos oikein huono sää sattuu niin siirretään retkiä.

Kummallekin retkelle voi lähteä 10-15 henkilöä. Ilmoittaudu sähköpostilla sihteeri@lly.fi. Mikäli ilmoittautuneita retkille tulee enemmän, järjestetään useampia retkiä kevään mittaan.

Varustus: kynä, havaintovihko ja sään mukainen varustus – HUOM! Retken aikana voidaan tehdä useampiakin pysähdyksiä, joten reilusti vaatetta päälle!

Muista ilmoittaa kimppakyytin tarpeesta tai tarjonnasta!

 


Pihabongauspäivystykset 25.-26.1.

Kurssin ensimmäinen ulkoilmatapahtuma liittyy valtakunnalliseen Pihabongaus-viikonloppuun. Tämä BirdLifen järjestämä tapahtuma ajoittuu viikonloppuun 25.-26.1. Tarkempia tietoja verkkosivulta https://www.birdlife.fi/tapahtumat/pihabongaus/.

Pihabongauksen ideahan on tarkkailla lintuja pihalla tai vastaavalla paikalla tunnin ajan. Varaa siis aikaa vähintään tuo tunti myös lintuharrastuskurssin tapahtumiin.

Päivystykset:

Ismo päivystää Tavivaarassa kappelin parkkipaikan läheisyydessä sunnuntaina 26.1. klo 10-12 (kartta: https://goo.gl/maps/CkqMMSQap3ejQnkb8).

Esko päivystää Ounasvaaran ruokinnoilla molempina päivinä, parkkipaikan ruokinnalla aika on 10-11 ja laavun ruokinnalla 11.30-12.30. Klo 11-11.30 on siirtyminen parkkipaikalta laavulle kävellen luontopolkua/talvikävelyreittiä pitkin. Paikoista tarkempaa tietoa verkkosivulta https://www.lly.fi/lintutornit/#rov.

Voit osallistua yhteen tai useampaan päivystykseen. Ilmoita tulosi sähköpostilla sihteeri@lly.fi, niin voimme hieman jakaa joukkoja eri ajoille. Kurssilaisia kun on kaikkiaan jo yli 150, niin kaikki eivät ehkä mahdu samaan tilaisuuteen yhdellä kertaa!

 


Kurssi käynnistyi 16.1.

Kevään 2020 lintukurssi on pyörähtänyt käyntiin. Ensimmäinen luentotilaisuus pidettiin torstaina 16.1. Lapin Ammattikorkeakoululla Rovaniemen Rantavitikalla.

Ensimmäisellä luennolla käytiin luonnollisesti läpi kurssiin liittyviä käytännön asioita, esiteltiin lintuopas ja kiikareita. Suomalaisen Kirjakaupan lahjoittaman Lintuoppaan voitti arvonnassa Helena Mäntymäki.

Ensimmäisen luennon lajit olivat varpunen, pikkuvarpunen, punatulkku, viherpeippo, talitiainen, hömötiainen, sinitiainen, lapintiainen ja pyrstötiainen.

Tilaisuudessa oli paikalla 112 kurssilaista kaikkiaan 148 imoittautuneesta.