SYYSMUUTTOA SEURAAMAAN !

kirjoittaja | 25.9.2017

Lintujen syysmuutto on kiihkeimmillään ja käsillä onkin lintuharrastajan kannalta eittäin mielenkiintoinen vuodenaika. Pellot, niityt ja pensaikot suorastaan kuhisevat lintuja. Peippojen ja järripeippojen muuton huippu on juuri käsillä ja parhaimmillaan monisatapäiset parvet ruokailevat pelloilla valmistautuen muuttomatkaan. Vihervarpus- ja urpiaisparvet kiertelevät vilkkaasti metsänreunoissa.Maastosta löytyy vielä runsaasti esimerkiksi niittykirvisiä.lapinsirkkuja, västäräkkejä ja paljon muita myöhäisempiä muuttolintuja. Myös hyönteissyöjiä, esimerkiksi pajulintuja ja sinirintoja on näkynyt vielä aivan viime päivinä. Rastaat ruokailevat pelloilla suurissa parvissa. Vielä tällä hetkellä parvista voi löytyä kaikkia rastaslajeja, mutta pikku hiljaa muut lajit vähenevät ja jäljelle jäävät vain räkätit, joita tänä syksynä jäänee valtaisan pihlajanmarjasadon houkuttelemana Lappiin ennätysmäärä pitkälle talveen.

Tähän aikaan kannattaa myös kiivetä jollekin hyvälle muutontarkkailupaikalle. Sopivalla säällä voi päästä näkemään muuttavia petolintuja, hanhia, joutsenia ja kaikkea muuta mukavaa. Etelä-Suomessa on viime päivinä havaittu kovia hanhimuuttoja ja on täysin mahdollista, että pieni osa muuttoon osallistuvista valtavista hanhimääristä harhautuu Lapinkin ilmatilaan. Onhan meillä tänä syksynä jo havaittukin yksi suuri valkoposkihanhiparvi. Vaikka ei ihan arktisen muuton makuun pääsisikään, niin toki meidän omat metsähanhemmekin muuttavat syksyisin lukuisampina kuin keväällä.

Monilla vesilinnuilla on muutto parhaillaan käynnissä ja hyvillä levähdyspaikoilla voi nähdä melko suuriakin vesilintukerääntymiä. Useat vesilintulajit ovat vähentyneet viime vuosina huolestuttavasti. Niinpä olisikin toivottavaa, että hyviltä levähdyspaikoilta saataisiin mahdollisimman tarkkoja tietoja lintujen määristä. Lintuvesiltä voi sitä paitsi aina löytyä jotain muutakin mukavaa. Vaikkapa harmaahaikara tai ruskosuohaukka!

Joutsenet ovat myös aloittaneet muuttonsa. Tyypillisesti nuoret, vielä pesimättömät linnut etunenässä. Suomen juhlavuoden kunniaksi kannattaa tänä syksynä erityisesti panostaa kauniin kansallislintumme seurantaan. Eri puolilta Lappia on viime päivinä kantautunut huolestuttavia tietoja niin pienikokoisista joutsenen poikasista, että ne eivät välttämättä ehdi kehittyä lentokykyisiksi ennen vesien jäätymistä. Tänä syksynä olisikin erityisen tärkeää kiinnittää huomiota joutsenparvien ikärakenteen selvittämiseen. Näin saadaan arvokasta tietoa joutsenen poikastuotosta tänä poikkeuksellisen myöhäisenä ja kylmänä kesänä. Nuoret joutsenethan erottuvat parvista selvästi harmaan höyhenpukunsa ansiosta.

Syksyllä myös vaelluslinnut ovat vilkkaassa liikkeessä. Vaikka Lapissa ei varsinaisia johtolinjoja olekaan, voi sopivilla paikoilla järvien ja jokien varsilla päästä näkemään melko vilkastakin tiaisten liikehdintää. Tänä syksynä tuntuvat etenkin sinitiaiset olevan liikkeellä. Monet tiaiset ovat varmaan tulleet tänne hyvinkin kaukaa idästä. Niinpä tinttiparvista voi aina löytyä mitä tahansa ”idän ihmeitä”.

Syksyyn liittyy myös aina paljon yllätysmomentteja. Mitä vaeltajia tulee: nakkeleita, hakkeja, kirjosiipikäpylintuja, tikkoja, pyrstötiaisia…? Tuleeko taviokuurnia? Koska saapuvat tilhet? Paljonko näkyy taigauunilintuja…? Mielenkiintoisia kysymyksiä riittää loputtomiin!

Jukka Simula