Syysmuuttoa seuraamaan!

kirjoittaja | 6.9.2018

Jukka Simula 18.9.2018

Syksy etenee ja syksyn toinen yhteishavainnointipäivä lähenee!

Lauantaina 22.9. toivotaan taas kaikkien kynnelle kykenevien harrastajien hakeutuvan jollekin sopivalle muutontarkkailupaikalle seuraamaan syysmuuttoa. Hanhien ja petolintujen muutonhuippu on juuri käsillä ja joutseniakin alkaa jo olla liikkeellä. Muista linnuista järripeippoja ja rastaita näkyy varmasti ja aina arvaamattomista vaelluslinnuista ainakin urpiaiset ovat jo jonkin aikaa liikkuneet suurissa parvissa. Myös käpylintuparvia on näkynyt pitkin syksyä. Eli kaikkea mielenkiintoista on luvassa.

Muuton tarkkailu olisi hyvä aloittaa auringon nousun aikaan ja sitä kannattaa jatkaa mahdollisimman pitkälle iltapäivään. Suositeltava havainnointiaika on klo. 7.00-15.00, mutta lyhyempienkin havaintojaksojen havainnot ovat toki arvokkaita. Havainnot tulisi tallentaa Tiiraan mahdollisimman tarkkoine tietoineen (muuttosuunnat, parvien määrät, isoista linnuista kellonaika ja ohituspuoli…jne.)

Aurinkoista muutonseurantapäivää kaikille!

 

 

Jukka Simula 5.9.2018

Syysmuutto alkaa olla kiivaimmillaan ja sopivina aamuina taivas on täynnä meille lintuharrastajille hyvästejään jättävien kesäisten lintuvieraiden lentoääniä.

Syysmuuton seuranta jää kuitenkin lintuharrastajien keskuudessa kevätmuuttoa paljon vähemmälle huomiolle, vaikka syysmuutto on ilmiönä huomattavasti mielenkiintoisempi ja yllätyksellisempi kuin joka vuosi suurin piirtein samalla tavoin etenevä kevätmuutto. Syksyllähän lintumäärät ovat tämän kesäisten poikueiden ansiosta paljon suurempia kuin keväällä. Lisäksi syksyihin tuo vaihtelua epäsäännöllisesti esiintyvät vaelluslinnut. Ja tuohan sopivat syystuulet monesti tullessaan erilaisia ”idän ihmeitä” pinnojen kerääjien iloksi.

Syysmuuton seurannan tehostamiseksi LLY on päättänyt tänä syksynä järjestää kaksi syysmuuton yhteishavainnointipäivää: 8.9 ja 22.9. Näinä päivinä lintuharrastajien toivotaan hakeutuvan jollekin sopivalle muutontarkkailupaikalle seuraamaan muuttoa. Havainnointi kannattaa aloittaa auringon nousun aikaan ja jatkaa sitä mahdollisimman pitkälle iltapäivään. Suositeltavat ajat ovat 8.9. klo. 6.00-14.00 ja 22.9. 7.00-15.00, mutta kaikki lyhyemmätkin havaintojaksot ovat tervetulleita. Myös kaikki muun retkeilyn ohessa tai vaikka pihatöitä tehtäessä tehdyt muuttohavainnot olisi toivottavaa kirjata ylös.

Havainnot tulisi tallentaa Tiiraan mahdollisimman tarkasti muuttosuuntineen. Isoista linnuista ja petolinnuista olisi hyvä kirjata myös kellonaika ja ohituspuoli (+ = ohitti linnun lentosuuntaan nähden oikealta, – = ohitti vasemmalta: + läheltä, ++ kaukaa, +++ hyvin kaukaa).

Ensi lauantaiksi luvataan hyvää muuttosäätä. Toivottavasti saadaan mahdollisimman monta tarkkailupaikkaa miehitetyksi. Maastossa on vielä runsaasti melko varhaisiakin muuttajia: keltavästäräkkejä, metsäkirvisiä, haarapääskyjä… ja isoista linnuista ainakin kurjet lienevät liikkeellä. Vähän etelämpänä, Iissä, on viime päivinä nähty hurjia määriä mehiläishaukkoja. Näkyyköhän niitä Lapissa? Arosuohaukoillahan oli hyvä pesimävuosi ja koska niillä näyttää olevan tapana aloittaa syysmuuttonsa pienellä Lapin kiertueella, niin lienee lähes varmaa, että niitä kiertelee Lapissa tällä hetkellä useita yksilöitä.

Kaikenlaista mielenkiintoista on siis luvassa ja yksi muutonseurannan kiehtovimmista puolistahan on se, että minä hetkenä tahansa saattaa näkyviin ilmestyä melkein mitä tahansa. Eli kaikki lauantaina muuttoa seuraamaan! 

ps. pyrin itse menemään Paavalniemen lintutorniin, eli torni voidaan katsoa ”varatuksi”. Paikalle saa toki tulla tutustumaan muutonseurannan saloihin.