Suokukot hurmasivat muutontarkkailijat Niskanperällä

kirjoittaja | 14.5.2016

Sääennusteet lupasivat sadetta ja kylmää keliä muutontarkkailuun 14.5.2016. Niinpä vain urhoollisimmat Rovaniemen lintuharrastajat olivat kerääntyneet Niskanperän lintutornille heti aamuviideltä. Aamun tunteina paikalle saapui vahvistus myös Kemijärveltä, ja päivän mittaan toki kaikkiaan kymmenkunta henkilöä kävi paikalla.

Luvattua ihan tavallisinta lintuharrastuskeliä ei kuitenkaan saatu, vaan aamusella sää oli ihan mukavan tyyni ja poutainen, lämmintä toki vain muutama aste. Sadetta saatiin vasta tarkkailujakson loppupuolella puolen päivän tienoilla, silloinkin oikeastaan vain tihkuttamalla.

Niskanperän lahden valtias oli ainakin numerollisesti suokukko. Paikalla oli parhaimmillaan alun kolmattasataa suokukkoa – suurin osa naaraita. Suunnilleen puolet suokukoista jatkoi matkaansa päivän mittaan, ja jonkin verran uusia yksilöitä saapui paikalle.

Muitakin kahlaajia näkyi päivän mittaan jonkin verran, mistään massamuutosta ei kuitenkaan voi puhua. Lapinsirri on vasta aloittelemassa muuttoa, nyt Niskanperältä havaittiin kaksi yksilöä tyllien (8 yksilöä) mukana. Paavalniemen puolella taisi olla havainto kolmesta yksilöstä. Liro, metsäviklo, rantasipi, valkoviklo, mustaviklo, töyhtöhyyppä, kuovi ja taivaanvuohi näyttäytyivät joko yksittäin tai muutaman yksilön voimin.

Tiiroja edusti yksinäinen kalatiira, ja lokkien massana oli toistasataa harmaalokkia, jotka jatkoivat kohta aamun tunteina matkaansa lahdelta eteenpäin. Hetkisen aikaa paikalla oli myös neljä selkälokkia (fuscus). Nauru- ja pikkulokit täydensivät lokkiarmaadan.

Kun vielä listaan lisätään pari havukkaa (sinisuohaukkanaaras, piekana), muutama sorsa ja tusinoittain pikkulintuja, niin lauantain havainnot on kasattu.

Suokukko oli Rovaniemen Niskanperän lukuisin laji muutonseurannassa 14.5.2016.

Suokukko oli Rovaniemen Niskanperän lukuisin laji muutonseurannassa 14.5.2016. Kuva: Esko Nevala.