Rengastajakokelaat tentissä

kirjoittaja | 15.1.2017

Missä Lapissa voi nähdä tammikuussa kuvan sekaparven? Eipä oikeen missään muualla kun rengastustentissä.

Tavivaaran huoltorakennuksessa oli tänään – jos ei nyt suuren urheilujuhlan tuntu –  ainakin piirikunnallisen hiihtokilpailun  tasoinen jännittynyt tunnelma. Paikalle oli kokoontunut joukko rengastentteihin aikovia. Suurin osa oli rovaniemeläisiä, mutta vierailijoita oli Posiolta ja Kuusamosta asti. Moni oli tentissä ensimmäistä kertaa, joku yritti parantaa edellisen tentin tulosta ja lintuasematentin läpäisyä oli yrittämässä jo kokeneitakin rengastajia.

Ensin pähkäiltiin lintuasematenttiä. Tässä tentissä linnut pitää tunnistaa lajilleen ja myös ikä- ja sukupuoli pitäisi tenttinahoista saada määritettyä. Kirjallisuuden, muistiinpanojen ja muidenkin apuvälineiden käyttö on tässä haastavassa tentissä sallittu. Kaverille ei kuitenkaan saa kilauttaa. Perumisten takia tentissä oli ainoastaan 3 kokelasta. Puolitoista tuntisen rupeaman jälkeen oli kaikki voitava tehty. Nyt vaan on jäätävä odottamaan rengastustoimiston virallista ”tuomiota”, menikö tentti niin sanotusti nappiin vai pitääkö jatkossa vielä yrittää petrata…

 

Kuusamolainen rengastaja Pia Rännänen lintuasematentin tuoksinassa.

Lintuasematentin jälkeen oli vuorossa niin sanottu peruslintutentti. Tässä tentissä pitäisi tunnistaa 30 lintua lajilleen. Tenttinahat on valittu Luonnontieteellisen keskusmuseon kokoelmista ja tenttien laadinnasta vastaa rengastustoimisto. Perustentissä lajit ovat Suomessa pesiviä tai säännöllisesti läpimuuttavia lajeja.

 

Minna Luolamo mietteliäänä peruslintutentissä.

 

”Pöydällinen”määritettäviä.

 

Perustentissä aikaa on käytettävissä 2 minuuttia per näyte eli sen kesto on tasan tunti.

Perustentti ei keltään mennyt ihan ”puhtaasti”, mutta paljon hyviä suorituksia toki tehtiin. Lisäksi tentistä moni rengastuskipinän saanut keräsi arvokasta kokemusta tulevia koitoksia varten. Vaikken kysynytkään klassista ”miltä nyt tuntuu” -kysymystä, tuntui ettei kellään jäänyt mitään hampaankoloon.

Jos arvelet, että kuvissa näkyvät linnut näyttivät kovastikin tutuilta, niin seuraavan kerran tenttejä pääsee kokeilemaan ensi vuonna. Ei muuta kun rohkeasti mukaan. Nyt on hyvä aika alkaa perehtyä määritysten saloihin ja jopa tuppautua jonkun rengastajan mukaan oppia saamaan.

 

Riekko, joutsen vaiko aivan joku muu?

 

Teksti ja kuvat: Ismo Kreivi