Lintujen pesintää valvotaan – munarosvoussesonki menossa

kirjoittaja | 30.5.2020

Lintujen pesintäaika on kriittistä aikaa myös linnunmunarosvouksen takia. Munien keräily ja lintutarhojen pito ovat lisänneet suosiotaan, ei pelkästään Keski-Euroopassa, vaan myös Pohjoismaissa, eikä Suomikaan ole poikkeus. Maastossa liikkuvat viranomaiset ja Metsähallituksen työntekijät valvovat lintujen pesintää, mutta myös kansalaisia toivotaan pitämään silmänsä tarkkoina.

Maassamme on liikkunut aiemmin ulkomaalaisia linnunmunien keräilijöitä, mutta vaikka koronavirus on lähes lopettanut ulkomaalaisten liikkumisen Suomessa, ei pidä tuudittautua siihen, ettei vaaraa ole. Laitonta munarosvousta harjoittavat henkilöt voivat ihan yhtä hyvin olla kotimaisia. Siksi viranomaiset valvovat liikkumista lintujen pesintäaikana tärkeillä alueilla.

Keräilijöitä kiinnostavat kaikkien lintulajien munat ja poikaset. Luvaton toiminta on osin ammattimaista ja munilla ja elävillä linnuilla käytävässä kaupassa liikkuvat isot rahasummat, maailmanlaajuisesti laittomassa villieläinkaupassa arvioidaan liikkuvan rahaa 10-20 miljardin dollarin arvosta.

Keräilijät ovat myös kansainvälisesti verkostoituneita. Taannoin Suomessa selvisi tapaus, jossa suomalaiselta kerääjältä löydettiin tuhansittain luvattomasti kerättyjä linnunmunia. Juttu sai alkunsa Skotlannista, josta löytyivät yhteydet Ruotsiin ja sieltä sitten Suomeen.

– Toisaalta tulee kuitenkin muistaa, että luonnossa liikkuu kevään ja alkukesän aikana runsaasti lintuharrastajia hyvällä asialla, ja he eivät ole laittomilla asioilla eivätkä aiheuta ongelmia linnuille, painottaa Metsähallituksen Luontopalvelujen ylitarkastaja Tuomo Ollila. Lintujen pesinnän häiritseminen on kuitenkin kielletty.

Jos kuitenkin näet tai tapaat epäilyttävää toimintaa, joka viittaa munien keräilyyn, pesien häirintään tai lintujen luvattomaan tappamiseen niin siitä on syytä ilmoittaa johonkin alla oleviin puhelinnumeroihin.

 

Poliisi   Puhelinnumeroon 112

Metsähallitus   Juha Ahonen 040 646 4250

Birdlife Suomi Teemu Lehtiniemi 0400 749 786

 

Lisätietoa

Metsähallitus Luontopalvelut, ylitarkastaja Tuomo Ollila, puhelin 0400 241448