Lintuharvinaisuus isosta lännestä

kirjoittaja | 4.6.2018

Jorma Halonen

Kaunis turkoosikardinaali näyttäytyi Utsjoella lintujen ruokintapaikalla 27.5. Pohjois-Amerikan läntisissä keskiosissa pesivä ja Meksikossa talvehtiva lintu on tavattu Suomessa kerran aikaisemmin.

Turkoosikardinaali luokitellaan Suomessa häkkikarkulaiseksi, kuten lähisukulaiset indigo- ja sateenkaarikardinaali. Viimeksi mainitusta on yksi havainto Ahvenanmaalta, mutta indigokardinaalista viisi. Näistä viidestä kolme on Lapista: 3.-7.5.1989 Ylitornion Ristiojalla ja heti perään 12.-24.5. Utsjoen Kevolla sekä 9.-11.5.2001 Rovaniemen Sinetässä.

Indigokardinaalin tärkein pesimisalue käsittää Yhdysvaltain itäosat suunnilleen Kalliovuorille asti, joten sen ja turkoosikardinaalin lisääntymisseudut eivät juuri mene päällekkäin. Sateenkaarikardinaali asustaa pesimisaikaan Teksasissa ja sen lähiympäristössä. Molempien talvialueet ovat Väli-Amerikassa.

Kun näiden värikkäiden amerikkalaisten varpuslintujen pesintä- ja talvialueet ovat Atlantin takana, kaukana meistä ja toisaalta niitä pidetään Euraasiassa yleisesti häkkilintuina, on ymmärrettävää, että BirdLife Suomen rariteettikomitea pitää niitä häkkikarkulaisina.

Utsjoen ASPA-talon pihassa kuvattu turkoosikardinaali liikkui ison järripeippoparven matkassa. – Kuva: Katariina Roiha.