Isojen lintujen kevätmuuton tarkkailu

kirjoittaja | 26.4.2018

Aivan pian päästään seuraamaan isompien lintulajiemme kevätmuuttajien pääjoukkoja. Hanhet ovat lähtökuopissa Pohjois-Pohjanmaan rannikolla. Kurkia ja etenkin piekanoita on jo ollut liikkeellä runsaasti Lapin eteläpuolella.

Muutontarkkailua toteutetaan LLY:n alueella samalla lailla kuin keväällä 2017. Etukäteen sovittuja yhteistarkkailupäiviä tai -tapahtumia ei ole, mutta mitä enemmän saamme tarkkailijoita ja erillisiä tarkkailupisteitä mukaan parhaina muuttoaamuina sitä täsmällisempää tietoa meille kertyy tämän kevään muuttajamääristä ja muuttoreiteistä. Esimerkiksi sääennuste lauantaille 28.4. näyttää muutontarkkailun kannalta hyvin suotuisalle. Aamulla, vanhojen merkkien mukaan noin klo 7-10, on päivän paras aika hanhien ja joutsenten muuton seurannalle. Myöhemmin, aamupäivästä alkuiltapäivään voi nähdä komeinta petolintujen ja kurkien muuttoa.

Kaikki muuton seuraamista harrastavat ovat tervetulleita muutontarkkailijoiden Whatsapp-ryhmään, johon pääsee liittymään lähettämällä viestin Antille 050 547 1895. Myös tekstiviestillä tai sähköpostitse (aruonakoski@gmail.com) voi ottaa yhteyttä. Viestiryhmän ajatuksena on kertoa omista tarkkailusuunnitelmista, mihin aikaan ja missä paikassa kukin haluaa ja voi tarkkailla, jolloin voidaan sommitella tarkkailua yhdenaikaiseksi. Ryhmässä voidaan vaihtaa ajatuksia hyvistä tarkkailupaikoista. Muuton käynnistyttyä ryhmässä voi kertoa, mitä näkyy ja antaa hälytyksiä vahvasta muutosta, jotteivät muuton huippuhetket pääse menemään lintuharrastajilta epähuomiossa ohitse.