LLY:n vuoden 2018 lintu: kirjosieppo

Tämän sivun lopusta löydät ohjeet, miten pääset mukaan kirjoittamaan kirjosiepon tarinaa vuodelta 2018.

 

KIRJOSIEPON KESÄ 2018

Runsaasti lunta, kevään tulo hidastelee – ainakin viimeisten kymmenen vuoden keskiarvoon verrattuna. Vanhempien aikojen keskiarvoissa mennään aika lailla samoissa päivämäärissä kuin nytkin.

Vapulta alkaa lämpenemään, äitienpäiväviikolla lämpömittari viisaroi jo parinkymmenen asteen lukemia, aurinko paistaa.

Ensimmäiset kirjosiepot saapuivat kohta vapun jälkeen. Aivan ensimmäinen havainto koiraslinnusta saatiin Rovaniemen Vennivaarasta, kun Hannu Mällisen kotipihalla esittäytyi herra Kirjosieppo 3.5. illansuussa.

Pellossa Sirpa Kokkonen huomasi koiraan tarkastelevan pönttöä 5.5. Parin päivän päästä myös naaras oli jo mukana pönttöjen tarkastelussa!

6.5. kirjosieppoja sitten ryöpsähti jo eri puolille Lappia Sallaa myöten. 8.5. havaintoja löytyy jo Inaristakin. Utsjoen ensimmäinen havainto kirjattiin 9.5. Niinpä voidaan sanoa, että kirjosieppo valloitti koko Lapin kuudessa päivässä.

Tolosen ensimmäisen kirjosiepon vuodelle 2018 kuvasi Konsta Poikela 11.5.2018.

———————————————————

Su 13.5 mökkireissu Olkkajärvelle. Kirjosieppouros viserteli kutsuvasti pönttöpuissa. Metsäkirvinen lauloi, talitiainen pönttöpuussa ja kauempana kalalokin ja palokärjen laulelua tai pikemminkin rääkymistä. Heinäsorsia ja Telkkiä. Vanha kunnon Laulujoutsen pari.

Mennessä lensi koppelo auton editse tien poikki. Olihan sitä muutakin laulelua vaan nämä tunnistin. Kirjosieppo, joka kesäinen vieras, toivottavasti löytyy kaveri.

Ari Geselle

———————————————————

Kirjosieppokoiras ilmestyi pihapiiriimme Nivankylään 14.5.18.

Kierteli eri pönttöjen luona laulamassa, välillä lauloi koivun latvuksessa. 15. ja 16. 5.  edelleen yksinäinen koiras laulelee pihapuissa.

Teija Rauhala

———————————————————

Olkkajärvi, Pikkuniemi 18.5

Perjantaina menin mökille. Kirjosieppokoiras lauloi sydämmensä kyllyydestä, naarasta ei vaan vielä näkynyt, Lauantai aamu, livertely jatkuu, kahta pönttöä se vartioi, ei vaan vieläkään tyttöä näkynyt.Pälokärki rummutti kaukana salolla, olisiko silläkin lemmen tuskia. Aamulla käki kukkui kolme kertaa kolme kertaa. Ei pitkää ikää luvannut. Niin tulihan niitä isoja Ahvenen körmyjä muutamia. Pois tullessa iso haukka lensi auton editse saalis kynsissään, näkyi vain valkoinen peräsin, olisiko se nyt se Piekana. Voisiko olla jo poikasien ruokintaa.

Rantasipiä, Joutsenta ja muuta. Vaan tuossa tärkeimmät.

Ari Geselle

———————————————————

Nivankylä 25.5.

Yksinäinen kirjosieppokoiras laulaa sinnikkäästi pihapiirissä Nivankylässä, yötä päivää. Puolisoa ei näy ei kuulu. Käy välillä kurkkaamassa pönttöön ja pyrähtää sitten ruuan perään.

Ruokinta on lopetettu ja automaatit poistettu jo aika päiviä sitten, mutta vielä käy kolme punatulkkua ja muutama vihervarpunen säännöllisesti ruokailemassa tutulla paikalla.

Teija Rauhala

———————————————————

Hietajoki 6.6.2018, Enontekiö

Muutaman metrin kämpän ikkunasta on ollut vuosia linnunpönttö. Nyt pitkästä aikaa kirjosieppo koiras lenteli pönttöön ja naaras istui oksalla. Ulkona kova pohjoistuuli, lämpötila + 3 astetta ja välillä raekuuroja.

Telkän pöntöstä lähti telkkä.

Aikamoisia selviytyjiä arktisella alueella.

Sirpa Mikkola

———————————————————

Tule mukaan Kirjosiepon Kesään!

Lapin Lintutieteellisen Yhdistyksen vuoden 2018 lintu on kirjosieppo. Se on tuttu pihapiirinkin lintu, pesii mielellään pöntöissä ja kilpailee niistä esimerkiksi tiaisten kanssa.

Seuraamme kirjosieppojen touhuja Lapissa koko kesän ja syksyn 2018, aina siihen saakka, kun viimeisetkin viivyttelijät on saateltu muuttomatkalle. Seurannan vastuuhenkilönä toimii Esko Nevala.

Ensimmäiset kirjosiepot saapuvat yleensä huhtikuun puolivälin jälkeen, yleisimmin havaintoja tehdään kuitenkin toukokuun aikana. Syksypuolella syyskuun havainnot alkavat olla aikalailla harvalukuisia, kannattaa siis kirjata havainnot elokuun puolivälistä eteenpäin erityisen tarkasti.

Jokainen lintuharrastaja voi tuoda oman panoksensa kirjosiepposeurantaan. Seuranta tapahtuu kirjaamalla ja ilmoittamalla seuraavia asioita:

  • kirjaa kaikki kirjosieppohavaintosi Tiiraan. Jos vaikkapa pihapiiriisi tai muuhun sellaiselle paikalle, jota voit seurata pidempään, ilmaantuu kirjosieppo, tee siitä havainto Tiiraan ja lisää havaintoosi uusia huomioita pitkien kesää ja syksyä. Esimerkiksi vaikka kerran viikossa merkintä päivämäärästä, jolloin lintu on vielä havaittu.
  • kirjaa erityisesti tilanteen muutokset: ensimmäinen havainto, laulava koiras, naaraan ilmaantuminen, pesän rakennus, ruokinta ja poikasten äänet, pesästä lähteminen jne
  • jos suinkin mahdollista, osallistu myös Luonnontieteellisen Keskusmuseon (LUOMUS) pesäkorttitutkimukseen. >>Ohjeet
  • voit lähettää tilannepäivityksiä myös sähköpostilla Eskolle osoitteeseen sihteeri@lly.fi. Niistä kerätään tarinaa verkkosivulle otsikolla ”Kirjosiepon Kesä 2018”
  • voit myös lähettää vapaamuotoisia lyhyitä tarinoita ja sattumuksia kirjosieppoon liittyen, niitä julkaistaan myös
  • jos onnistut nappaamaan linnusta tai linnuista mukavan kuvan, voit lähettää myös sen
  • erittäin tärkeää on myös kirjata viimeisin tänä vuonna tekemäsi havainto lajista Tiiraan

Nikkaroijathan tietysti rakentavat yhden tai useammankin pöntön kirjosiepolle, vaikkapa >>BirdLifen ohjeiden mukaan. Huomaathan, että kun rakennat pönttöön kannen, joka on helppo avata, niin voit tarkkailla linnun pesintää ja laskea poikasmääriä. Kirjosieppo ei häiriinny pöntön kannen aukaisusta. Ja jos taitoa ja kiinnostusta riittää, niin voihan pönttöön laittaa myös valvontakameran! Tuohon en kyllä valitettavasti osaa tarkempaa ohjetta antaa, mutta eiköhän verkosta etsimällä jotain löydy.

Alla muutama kuva lajista tunnistamisen helpottamiseksi. Tule mukaan Kirjosiepon Kesään!

Kirjosieppo on tuttu pihapiirin pönttöpesijä.

 

Kirjosieppouros

 

Kirjosiepponaaras