LLY:n vuoden 2018 lintu: kirjosieppo

Lapin Lintutieteellisen Yhdistyksen vuoden 2018 lintu on kirjosieppo. Se on tuttu pihapiirinkin lintu, pesii mielellään pöntöissä ja kilpailee niistä esimerkiksi tiaisten kanssa.

Seuraamme kirjosieppojen touhuja Lapissa koko kesän ja syksyn 2018, aina siihen saakka, kun viimeisetkin viivyttelijät on saateltu muuttomatkalle. Seurannan vastuuhenkilönä toimii Esko Nevala.

Ensimmäiset kirjosiepot saapuvat yleensä huhtikuun puolivälin jälkeen, yleisimmin havaintoja tehdään kuitenkin toukokuun aikana. Syksypuolella syyskuun havainnot alkavat olla aikalailla harvalukuisia, kannattaa siis kirjata havainnot elokuun puolivälistä eteenpäin erityisen tarkasti.

Jokainen lintuharrastaja voi tuoda oman panoksensa kirjosiepposeurantaan. Seuranta tapahtuu kirjaamalla ja ilmoittamalla seuraavia asioita:

  • kirjaa kaikki kirjosieppohavaintosi Tiiraan. Jos vaikkapa pihapiiriisi tai muuhun sellaiselle paikalle, jota voit seurata pidempään, ilmaantuu kirjosieppo, tee siitä havainto Tiiraan ja lisää havaintoosi uusia huomioita pitkien kesää ja syksyä. Esimerkiksi vaikka kerran viikossa merkintä päivämäärästä, jolloin lintu on vielä havaittu.
  • kirjaa erityisesti tilanteen muutokset: ensimmäinen havainto, laulava koiras, naaraan ilmaantuminen, pesän rakennus, ruokinta ja poikasten äänet, pesästä lähteminen jne
  • jos suinkin mahdollista, osallistu myös Luonnontieteellisen Keskusmuseon (LUOMUS) pesäkorttitutkimukseen. >>Ohjeet
  • voit lähettää tilannepäivityksiä myös sähköpostilla Eskolle osoitteeseen sihteeri@lly.fi. Niistä kerätään tarinaa verkkosivulle otsikolla ”Kirjosiepon Kesä 2018”
  • voit myös lähettää vapaamuotoisia lyhyitä tarinoita ja sattumuksia kirjosieppoon liittyen, niitä julkaistaan myös
  • jos onnistut nappaamaan linnusta tai linnuista mukavan kuvan, voit lähettää myös sen
  • erittäin tärkeää on myös kirjata viimeisin tänä vuonna tekemäsi havainto lajista Tiiraan

Nikkaroijathan tietysti rakentavat yhden tai useammankin pöntön kirjosiepolle, vaikkapa >>BirdLifen ohjeiden mukaan. Huomaathan, että kun rakennat pönttöön kannen, joka on helppo avata, niin voit tarkkailla linnun pesintää ja laskea poikasmääriä. Kirjosieppo ei häiriinny pöntön kannen aukaisusta. Ja jos taitoa ja kiinnostusta riittää, niin voihan pönttöön laittaa myös valvontakameran! Tuohon en kyllä valitettavasti osaa tarkempaa ohjetta antaa, mutta eiköhän verkosta etsimällä jotain löydy.

Alla muutama kuva lajista tunnistamisen helpottamiseksi. Tule mukaan Kirjosiepon Kesään!

Kirjosieppo on tuttu pihapiirin pönttöpesijä.

 

Kirjosieppouros

 

Kirjosiepponaaras