Lintuharrastuksen peruskurssi

Tällä sivulla kerrotaan keväällä 2018 järjestettävän lintukurssin tapahtumista.

Tapahtumia järjestetään pitkälti osallistujien esittämien toiveiden mukaan. Katso >>esitetyt toiveet.

Seuraavat tapahtumat:

  • Tiira-järjestelmän käyttökoulutus 23.1.
  • osallistuminen Pihabongaukseen 28.1.

 Tiira-järjestelmän käyttökoulutus 23.1.

Tiira-järjestelmä on BirdLifen ylläpitämä tietokanta, johon voidaan kirjata lintuhavaintoja. Tiiran kirjausten perusteella tehdään monenlaisia tietohakuja mm. tutkimus- ja suojelutyötä varten. Sitä voi pitää myös henkilökohtaisena havaintopäiväkirjana.

Käyttökoulutuksessa käydään läpi järjestelmän peruskäyttö ja merkintöjen sisältöjä.

Koulutus järjestetään Tiroli-salissa Rovaniemellä kahdessa ryhmässä 23.1. klo 17 ja 18.30. Mikäli osallistujia on vähän, yhdistetään ryhmät ja aloitetaan klo 17. Koulutus kestänee noin tunnin.

Ilmoittaudu sähköpostilla sihteeri@lly.fi tai Eskon WhatsAppiin, puh. 040 5432 045. Ilmoita myös kumpaan ryhmään mieluummin haluaisit. HUOM! Älä käytä kurssin WhatsApp -ryhmää ilmoittautumisiin ja poissaoloilmoituksiin, koska ne viestit menevät kaikille ryhmän jäsenille ja täyttävät ”turhaan” ryhmän viestitilaa.

Ota oma läppäri tai mobiililaite mukaan, jos sellainen on. Tilassa on langaton vierasverkko saatavilla.

Tiira-järjestelmä löytyy verkko-osoitteesta tiira.fi.

 


  Ylikylän retki 14.1.

Retkelle osallistui kaikkiaan 54 henkilöä neljässä eri ryhmässä. Kolmen kilometrin lenkki Ylikylän koululta kierrettiin varsinkin iltapäivällä melkoisessa tuulessa ja puista lentäviä lumipaakkuja väistelleen, joten ihan paras mahdollinen havaintosää ei ollut – koskapa se linturetkellä on!

Havaittiin, että marjalinnut alkavat vähetä, vaikka toki tilhiä ja räkättirastaita nähtiin. Ylikylän koulun pihallakin näyttää yksi räksä pitävän talvireviiriä.

Urpiaisia oli mukavia parvia, ja liki kaikissa ryhmissä päästiin tätä veikeää oksistossa kieppujaa seuraamaan aikalailla lähietäisyydeltäkin. Viherpeippoja ja punatulkkuja oli myös mukavasti. Talitinttejä oli varsinkin ruokintapaikoilla – muut tiaiset sen sijaan loistivat lähinnä poissaolollaan.

Keltasirkkukin matkan varrelta löydettiin ainakin yhden ryhmän silmiin. Ja variksia sekä harakoita tietenkin jokunen. Jokunen laji saattoi vielä unohtua, mutta kirjataan kun muistetaan!

Kiitos Jukalle ruokintapaikan esittelystä!

 


Kurssin Whatsapp -ryhmä

Kurssille on perustettu Whatsapp -ryhmä. Siinä on toistaiseksi muutama jäsen, sellaisia, jotka ovat ilmaisseet halunsa viestintään Whatsappin kautta.

Tietosuojasyistä ryhmään ei liitetä ketään ilman omaa pyyntöä. Mikäli haluat Whatsapp -viestejä, ilmoita siitä sähköpostilla sihteeri(at)lly.fi tai Whatsappilla Eskolle ( 040 5432 045).

Kurssin tiedottamisen keskus on verkkosivu lly.fi. Lisäksi viestitään sähköpostilla ja Facebookissa. Whatsapp on näppärä nopeaan viestintään, silloin kun tulee pikaisia muutoksia asioihin tai muuta nopeaa ilmoitettavaa.

 


 Marjalinturetki ja ruokintaseuranta 14.1.

Kurssi jatkuu sunnuntaina 14.1. ruokintaseurannalla ja pikku kävelyretkellä. Ne tehdään pienryhmissä.

Retkeä varten kurssiryhmä jaetaan neljään osaan. Ensimmäinen jako tehdään ihan suoraan aakkosjärjestyksessä sukunimen mukaan. Tämä siitä syystä, että saadaan nopeasti ryhmät kasaan. Katso >> Ryhmäjako.

Jos jostain syystä tarvitaan muutoksia ryhmäjakoon, se on kyllä mahdollista. Jos vaihdat ryhmää, ilmoitathan siitä sähköpostilla sihteeri@lly.fi – pyritään pitämään ryhmät mahdollisimman saman kokoisina.

Lähtöpaikka on >>Ylikylän koulun pihalla, jossa on myös autoille parkkipaikkoja. Siitä käydään kävellen Kittiläntien toisella puolella lenkki, jonka puolivälissä seurataan piharuokinnan tapahtumia Simulan Jukan pihamaalla. Lenkille tulee mittaa n. 3 km, ja aikaa lenkkiin on tarkoitus käyttää n. 1,5 tuntia. Katso >>reitti.

Ryhmien lähtöajat Ylikylästä ovat klo 10, 11, 12 ja 13.

Liikuntaesteisille voidaan järjestää parkkipaikka Jukan pihalta, joten retkellä voi osallistua myös pelkästään ruokintapaikan seurantaan. Ilmoita Eskolle sähköpostilla sihteeri@lly.fi, mikäli tarvitset parkkipaikan ruokinnan läheltä.

Reitiltä löytynee tavallisimpia ruokintapaikan lajeja ja marjalintuja, mutta eipä tiedä, vaikka havaintovihkoon kirjattaisiin myös turkinkyyhky!

 


Lintuharrastuksen peruskurssi käynnistyi räväkästi

Ensimmäisellä jaksolla Rovaniemen Tiroli-salissa oli paikalla 105 osallistujaa! Kaikkiaan kurssille nyt ilmoittautunut 123 henkilöä. Seuraaviin tapahtumiin pitää varata isompi tila!

Ensimmäisen tilaisuuden materiaali: >>Lintuharrastuksen peruskurssi 2018 (pdf)

>>Kuvat


Lintuharrastuksen peruskurssi alkaa 11.1.2018

Kurssilla tutustutaan tavallisimpiin Lapin lintuihin. Kurssi kestää tammikuusta kesän korvalle touko-kesäkuulle. Kurssin sisältö rakennetaan kevään edetessä osallistujien toiveiden mukaan. Kurssin aikana järjestetään tapahtumia sekä sisätiloissa että ulkona luonnossa.

Ikärajoituksia ei ole, eikä vaatimuksia aiemmasta lintuharrastuksen kokemuksesta – tai kokemattomuudesta!

Kurssi aloitetaan Tiroli-salilla torstaina 11.1.2018 klo 18. Avaustilaisuudessa rakennetaan kurssikokonaisuutta mm listaamalla toiveita kurssin kulusta sekä rakentamalla yhteydenpitokäytäntöjä.

Voit ilmoittautua sähköpostilla sihteeri@lly.fi tai puheenjohtaja@lly.fi. Voit jo ilmoittautumisen yhteydessä esittää toiveitasi kurssin suhteen.

Kurssi on maksuton eikä ilmoittautuminen sido osallistumaan koko kevääksi. Myös kesken kevään voi tulla kurssille mukaan.

Kurssin vetäjinä toimivat Ismo Kreivi ja Esko Nevala.