Talvilintulaskenta, syysjakso

01.11.2016 00:00 - 14.11.2016 23:59

Talvilintulaskennat alkavat – liity mukaan kasvavaan joukkoomme!

Talvilintulaskennat täyttävät tänä vuonna 60 vuotta. Laskentakertojen lukumäärä on noussut vuoden 1956 reilusta sadasta viime vuosien vajaaseen 1700:aan. Alkuvuosina laskettiin vain yksi vuodenvaihteen laskenta talvessa. Vuodesta 1967 laskettiin myös kevätlaskenta helmi-maaliskuun vaihteessa ja vuodesta 1975 lisäksi syyslaskenta marraskuun alussa. Nykyään Luonnontieteellinen keskusmuseo toteuttaa laskennat yhteistyössä BirdLife Suomen kanssa. Talvilintulaskentakausi alkaa tänä vuonna 1. marraskuuta syyslaskennalla.

Palautetta viime talven laskennoista löytyy osoitteesta:

http://www.luomus.fi/sites/default/files/files/talvilintulaskijoiden_saatekirje_1617.pdf

Tällä hetkellä laskennat painottuvat etelään, joten erityisesti Pohjois-Suomeen kaivattaisiin lisää laskijoita. Myös etelässä on runsaasti tilaa uusille reiteille ja monet reitit kaipaavat uusia laskijoita. Etelässä vesistöjä ja metsiä kattavat reitit ovat erityisen tervetulleita.

Ennen uuden reitin perustamista kannattaa olla yhteydessä linnustonseurantaan, ettei tuleva reitti kulje pahasti jo olemassa olevan reitin päälle. Linnustonseurannalta saa myös karttoja ja tarkempia tietoja vapaista reiteistä. Ohjeita reitin perustamiseen, lista vapaista reiteistä ja talvilintulaskennan tuloksia löytyy talvilintulaskennan sivuilta:

http://www.luomus.fi/fi/talvilintulaskennat

Sivuilta löytyy myös ohjeet laskentojen ilmoittamiseen. Havainnot voi ilmoittaa joko sähköisellä tai paperisella lomakkeella.

Laskentakaudet talvikaudella 2016-2017 ovat:

Syyslaskenta   tiistai 1.- maanantai 14. marraskuuta

Talvilaskenta  lauantai 24. joulukuuta – sunnuntai 8. tammikuuta

Kevätlaskenta  tiistai 21. helmikuuta – maanantai 6. maaliskuuta